Allisonovi sa súčasné autá nepáčia: Ani Verstappen o nich nebásni, hovorí | Magazín F1 - F1online.sk

Mas pravdu. :frowning: Od 2022 su hybridy, to mi uslo, uz to nesledujem skoro vobec. Ale aspon sa nehraju, ze idu zachranovat planetu ako F1.

2 Likes

s tym ja suhlasim. ak ma mat elektromotor priblizne rovnaky vykon ako ICE tak vykon z ICE pojde bud na kolesa alebo do baterie. Niektore okruhy sa idu 70% a viac na plnom plyne tak (Monza 72%). KERS vie zbierat energiu iba zo zadnej napravy a pri prudkom brzdeni vacsina energie sa strati v prednych brzdach. Mne to jednoducho vobec nevychadza. Bude to tak, ze motory na papieri budu mat cez 1000 koni, ale vykon budu moct vyuzit iba v kvalifikaciach a v pretekoch ked si to posetria na predbiehaci manever. Realne budu vyuzivat tak 700 koni aj to som mozno optimista.

proti hybridom nic nemam pokial to dava zmysel. Pri pretekarskom aute to zmysel dava kedze sa ide brzda/plyn. Podstatne je ako to je nadimenzovane. Bateria by nemala byt vacsia ako je auto schopne zrekuperovat pri brzdeni. Dajme tomu, ze tam mozu nechat rezervu aby si pretekari posetrili na boost na predbehnutie. od 2026 nas caka uplny extrem.

1 Like

Vice jak 25% motokrosových tratí v Evropě se zavřelo za posledních 10 let kvůli hluku.
Ostatní zásadně omezili provoz.
Podobné je to i u asfaltových disciplín.

Chci tím jen říct, abyste zapomněli na nějaký hluk z výfuku, ten se bude už jenom snižovat.

A v tomto jsem naprosto spokojený, pro mě to má jedině pozitiva.

A proto vzniká tolik nových městských okruhů.
Samozřejmě se vším všudy, candrbály, techno a jiné koncerty.
Pro klid duše je celý tenhle vývoj ideální.

A Formule Ee se do měst natlačila místo derartizace. Ten kvikot perfektně vyhání potkany z kanálů. :rat:

F1 ma minimalny hlukovy problem. Pri jednej destinacii sa jedna v podstate o 5 hodin do roka rozlozene na 3 dni. Pri motokrosovych tratiach sa jedna o stovky ak nie tisicky hodin. To je kapicku rozdiel.

Vyrůstal jsem poblíž města, kde od centra do okruhu dvaceti kilometrů se jezdila jedna plochá dráha. Tři motocrossové dráhy, kde se občas jezdil autocross. Tři okruhy silničních automobilů a dva okruhy silničních motorek.

Teď už se jezdí pouze ty silniční motorky. Žádný z těchto okruhů nezanikl kvůli kraválu, ale kvůli nezájmu pořadatelů.

Velký vliv vznikl kvůli problémům v dopravě a parkování. Zánik Svazarmů a Rudé Hvězdy taky ničemu nepomohl. Obce už taky nemají takové pravomoce jako za komančů a co se dalo řešit tehdy nějakou direktívou, tak to dnes zabere velkou spoustu papírování s nejasným výsledkem.

Dalším problémem je nezájem televize a mnoho různých poplatků. Dobrovolní komisaři už taky vymizeli.

No a nakonec ubývají diváci, kterým více voní televize, než aroma ricinu. Třeba po válce přišlo na závody v Brně 400 000 diváků. Že se jednalo především o občany ČeskoSlovenska snad nemusím připomínat.

Takze za komance bylo lepe tym chces povedat :grin:

Pro motoristický sport ve spojených státech ČeskoSlovenských určitě. :slightly_smiling_face:

A pre slobodu obyvateľstva a možnosti šikovnejších ľudí určite nie. :slight_smile:

1 Like

Nebylo mým úmyslem tady zatahovat politiku.
Ber můj příspěvek pouze jako okénko do motoristické historie. Nic jiného ať za tím nikdo nehledá.

1 Like

Nene, podme pekne 400 prispevkov o porovnani sociku a momentalneho stavu :grinning: (fakt prosim nie)

1 Like

Ani mojim, len som to doplnil aj na tvoju obranu, aby si niekto náhodou nezačal myslieť, že si myslíme, že socializmus bol fajn. :slight_smile:

@Hedgehog tu nie je o čom diskutovať. Hádam tu nie je niekto, kto by chcel tvrdiť, že za sociku bolo lepšie.

1 Like

Každá doba má svůj vývoj.
Jestli chce někdo porovnávat dva různé světy, tak ať si klidně porovná jak v negramotném Španělsku které nikdy nemělo ani vlastní automobilku funguje podpora motosportu s Československem, které do kolébky světového automobilismu patří.

Seat nebol spanielsky?:face_with_raised_eyebrow:

Licenční Fiat. 15

Hodně to zlehčujete, takže jen pro ilustraci popíšu co se děje kolem hluku na
Nürburgringu.

Aby mohl být okruh provozován, musí se malitel podřídit limitu hluku, který se již potřetí snižoval, teď je myslím 95db.

Všude, kolem okruhu jsou rozmístěna čidla a když kterékoliv zaregistrujte překročení limitu, rozsvítí se červené světlo a končí se… Najde se viník a převezme si ho policie.
Stejné měření probíhá už na příjezdu na parkoviště, takže vás s hlučnou motorkou vůbec nepustí do areálu.
Ta paranoia je tak velká, že si to účastníci hlídají sami mezi sebou, aby nehrozilo zastavení provozu…
Takže asi tak :wink:

1 Like

Podobné požadavky má i SPA. Tam se ale hájí tím, že jsou lázeňské město.

Nürburgring je něco jiného. Ten je otevřený pro širokou veřejnost. Jezdí se tam snad pořád, tak se nedivme, že domorodci nechtějí, aby jim tam řvaly motory každý den.

Domorodci jsou zlo…

Já myslím, že nejsou. Oni jsou na domácí půdě a je slušnost ctít jejích požadavky.
Samozřejmě se jedná o většinu obyvatelstva. Vždycky se najde nějaký jedinec, kterému bude vadit i když teče z kohoutku voda.
Zlo jsou úchylové, kterým vadí i smích dětí při hře.