Allison: Bočnice sú najviditeľnejší, ale nie rozhodujúci faktor | Magazín F1 - F1online.sk

Píšem len ohľadom fungovania alebo možného fungovania vecí, ako ich chápem ja na základe toho, čo viem. Za to u Teba mám pocit, že chceš skôr hľadať rozdiely a máš tendenciu dávať človeku najavo, že máš minimálne v tejto oblasti navrch. :slightly_smiling_face:

Je predsa jasné, že za horizontom udalostí môžu veci fungovať úplne inak, než je nám známe. O tom sa nemusíme ani baviť. No Ty si asi predstavuješ horizont udalostí ako nejakú vesmírnu gumu, ktorá vymazáva hmotu a energiu, za ktorou sa už nič nedeje a čas tam stojí. Podľa mňa to tak nie je.

Nikde som nepísal, že je to najjednoduchšie na pochopenie. Všetko je možné raz pochopiť, ale až na najvyššej úrovni uvedomenia, k čomu je extrémne ťažké sa dopracovať.

To mas spatny dojem. Rikal jsem hned na zacatku ze jsem v tom amater. Jen popisuju svuj pohled na vec. A to ze mluvime a chapeme to oba jinak jsem taky napsal.

Ja uprime vubec horizont udalosti nechapu. Nechapu jak tam muze neplynout cas. Nechapu jak muze cas plynout jinak na zaklade rychlosti a na zaklade hmotnosti, gravitace. Pohyb je podle me vzajemny. Kdo se pohybuje ten co stoji, nebo ten co bezi. Kdyz nekdo pobezi proti smeru rotace zeme a ja budu stat? Nebudu ja ten pohybujici se a on ten stojici? Jako bezec na bezicim pase? Nechapu proc gravitace ohyba svetlo? Nechapu jak to ze svetlo je castice a nechapu jak to ze kdyz projde sklem zahriva povrch za nim, ale nezahriva povrch napriklad za zdi.

Ani tohle mi neni jasne. Kdyz je absolutni prazdnota, jak to ze tam probihaji nejake procesy? Kde se bere energie? Mame zakon zachovani hmoty a energie. Toto musi byt v rovnovaze. Jak to ze nekde dochazi k energetickemu procesu bez hmoty?

Jen mi prijde, ze trosku mluvime a hledime na to jinak. Spis mi u tebe prijde ze v tom mas jasno, akorat ze si nemyslim ze je to tak jak pises.

1 Like

No podle einsteinovy obecne a specialni teorie relativity je.

Ja v tom tiež nemám úplne jasno, nie som odborník v tejto oblasti, ale vždy ma zaujímalo a chcel som pochopiť, ako to tu celé funguje.

Čo sa týka vplyvu gravitácie na čas, tak na základe Tvojich príspevkov som myslím včera našiel článok ohľadom nového presného merania vplyvu gravitácie na čas, resp. jej vplyvu na frekvenciu častíc.

2 Likes

to je ale iba z pohladu vonkajsieho pozorovatela. hypoteticky pozorovatel “zvnutra” by si prechod horizontu udalosti ani nevsimol, teda pokial by ho neroztrhla gravitacia. Bavime sa ale v teoretickej rovine.

1 Like

No to je otazka. Pokud padas pres horizont udalosti a zpomaluje cas, pak podle pozorovatele padas nekonecne dlouho. Fakticky do skonani sveta. Nikdy pres okraj neprejdes.

Ty jako padajici, sice budes vnimat cas “bezne”, jenze ten pohyb nedokoncis. Pro tebe by doslo k zaniku sveta v te pikovterine, kdy by jsi se dostal na kraj horizontu udalosti.

Pro nas kteří by te pozorovali, by to trvalo miliardy a miliardy let. Pro tebe by to byl mzik. Podle teorie relativity by jsi nikdy nedopadl, protoze cas a prostor jsou podle einsteina spojene veliciny v casoprostoru.

Pekny clanek. Skoda ze se nedozvim jak dal bude veda pokracovat.

Podla mna sa v tomto mylis, nechce sa mi v tom hrabat, ale som si tym skoro 100% isty. Ked sa mi to podari zazit tak ti dam vediet :slight_smile:

1 Like

Jistě jsme všichni viděli Interstellar, konec to nebyl :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 Likes

Ten film je dobrý v tom, že složité téma předkládá na srozumitelnou úroveň, právě "čas " a sledování událostí ve vesmíru není tak, jak si ho tady představujeme, viz jiné plynuti

3 Likes

no tak to som ja nevidel, ale od horizontu udalosti do singularity je este nejaka vzdialenost. Specialne pri supermasivnych ciernych dierach. Napr ta v strede nasej galaxie ma horizont udalosti v priemere vacsom ako orbit saturnu. Svetlu trva nejakych 17 hodin dosiahnut singularitu po prechode horizonu.
Dovodom preco sa pozorovatelovi zda, ze sa objekt vchadzajuci do ciernej diery spomaluje je fakt, ze informacie od padajuceho objektu unikaju coraz tazsie. To je to comu hovorime casopriestorove zakrivenie kedze maximalna rychlost svetla je konstantna.
Keby si padal do ciernej diery s niekym, stale sa na seba mozte pozerat aj sa porozpravat pokial nedosiahnete singularitu.

1 Like

Zatím tam nikam nepůjdu :smiley: Ale film doporučuji.

Ok, domluveno. :wink:. Doufam ze budu prvni komu to reknes. :grin:

Gravitacni singularita je, pokud vim, zatim jen pojem. Neni nijak definovana, neni jasne co to je, ani co by se tam melo dit. Jen je obecne zasazena do stredu cerne diry. Kvantova nechanika ani teorie relativity s ni vubec nepracuji.

A ano kdyz budes padat do cerne diry s nekym, stale se na sebe muzete divat. Akorat ze se na sebe budete divat nekonecne dlouho.

Presneji, zda se ze svetlo, jako nositel informace, vlivem gravitace zpomaluje. Ale protoze svetlo se pohybuje v danem prostedi stale stejnou rychlosti ( to je axiom), bez ohledu na gravitaci, nebo rychlost, to co zpomaluje je cas. To je prave ten zakopany pes.

No taky pravda. A proto na ebay shanim DeLorean. :grin:

1 Like

vzladom na pozorovatela z vonka. v tom je zakopany ten pes. Ved sa podla toho vola aj cela Einsteinova teoria…

… alebo mas pravdu ty :slight_smile: ked nad tym rozmyslam…

s tym, ze keby si tam padal tak vidis cely univerz ako sa stale zrychluje, v podstate by si to videl ako gulu v ciernote pred tvojimi ocami by presli miliony ci milliardy rokov…

Ne podle pozorovatele zvenku. Realne. Ty pokud vyletis z planety Zeme rychlosti srovnatelnou s rychlosti svetla, po navratu zjistis ze jsi objektivne zestarl mnohem mene nez my co jsme zustali na planete Zemi.

Nejde o to ze nam se to tak, jako pozorovatelum bude jevit. Jde o to, ze ty proste budes mladsi.

Dikes a je to ten co cestuje v case? Jinej nechci. :grin: