Alesi: Mám vážne obavy o budúcnosť Ferrari | Magazín F1 - F1online.sk

Ferrari ukončilo sezónu 2025 na štvrtom mieste, čo nemôže nikto v Maranelle považovať za úspech. Frédéric Vasseur však výkony tímu vysvetľuje tým, že sú do istej miery pochopiteľné, keďže Scuderia ukončila vývoj tohtoročného auta už v apríli. Bývalý pretekár Ferrari Jean Alesi to považuje za obyčajnú výhovorku.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/223678/alesi-mam-vazne-obavy-o-buducnost-ferrari

Odkedy je tam ta 7 nasobna umelina tak to ide dole vodou vo Ferrari.

Pred vyse rokom som napisal,ze Vasseur bude dalsi hrobar Ferrari,kedze je ako sef totalne neschopny…Pamatate si,ked Newey odchadzal s Red Bullu a Vasseur sebavedome vyhlasoval,ze Ferrari preto neangazovala Adriana,kedze je silne samo o sebe!Totalne Vasseurovi preplo.Velka chyba Ferrari je,ze je to uz akciova spolocnost,ak by rozhodoval iba jeden clovek,ako stary Enzo,tak Vasseur leti z timu po par mesiacoch.Ferrari zachrani iba tvrdy sef,nie hlupak ako Vasseur.

Napíšem tu moju predikciu:
Vo Ferrari budú budúci rok padať hlavy…
Bohužial v Maranelle nemajú tím, ktorý by bol schopný vo vývoji poraziť ľudí z Mercedesu, či RB…

Kým tomu budú šéfovať taký neschopáci ako Elkann, tak sa nič nezmení.

Jo jakože předtím sbírali jeden úspěch za druhým jo? :smiley:

Presne tak, zrazu tento rok neziskali titul jazdca, ani PK. Ide to dole vodou s ferrari. SU stale v top4. Co by za to dali timy z top7-10 :smiley:

A v com konkretne je neschopny ? Lebo podla tvojho hodnotenia su vsetci sefovia v F1 okrem Wolfa, Hornera a Browna neschopni. A posledny menovany bol neschopny do sezony 2024 a pre niektorych este stale je.
Cize schopnosti su len vysledkom titulov ? No presne taki ludia, ako si ty zostavovali rebricek 50jazdcov 2025 :smiley:

Jedneho nam menuj. Najtvrdsi sef bol Briatore, co momentalne nic moc a RON DENIS. Kto by podla teba mal nastupit na miesto Vasseura ? Horner co obtazuje zeny ? No to by dopadli.

Pravda. Ale Ferrari je znacka, ktora zije z minulosti. Uspech v F1 ich az tak nezaujima, lebo keby ano, zmenili by hned postoj k prijimaniu novych ludi a preplatili by tych najlepsich, lebo na to maju. Ale F1 uz davno neni priorita pre nich. REKLAMA, znacka a MINULOST ich drzia stale hore.

1 Like

Vo Ferrari padaju hlavy uz dvadsat rokov. A titul stale nikde.

4 Likes

Od roku 1950 sa Ferrari objavilo prvy krat v tabulkach az v roku 1958 na 2mieste.A tituly vyrhali az v rokoch 1961 a 64. Potom mali dlhu prestavku az do roku 1975 a nasledujucich 9rokov brali 6titulov.
A potom cakali dlhe roky az do ery Todt, Brawn, Schumacher 1999-2005 na 6titulov v rade. A potom sa to este podarilo dvojici Massa/Raikkonen a od vtedy je koniec.
Takze Ferrari uz caka 15rokov. A ty tu pises o neschopnom sefovi ? Ferrari musi hlavne vymenit to talianske obsadenie a myslenie. Az potom riesit nejakeho sefa. Sef bez kvalitnych inzinierov nebude mat nikdy top monopost na titul. Ale v rokoch 2017/18 boli blizko. Tam zial zlyhalo jazdecke obsadenie dvoma presluzilcami.

1 Like

Ale s týmto ja súhlasím a je to presne z dôvodu, že na čele Ferrari sú taký ľudia ako Elkann, alebo Vigna, ktorí nemajú cit pre motošport a úlohu Ferrari v ňom. To sú ľudia, ktorých zaujíma len marketing, a zisky, nejaký titul v F1 by bol pre nich len čerešnička navyše…
Z Red Bullu odišiel Newey, aj Horner a ďalší šikovní ľudia, ale Ferrari sere na to, aby niečo v tej štruktúre tímu zmenilo.
Preto som aj písal, že s tým mančaftom nikdy neporazia ľudí z Mercedesu, alebo RB

Fandim SF od 1998, ale bohuzial si myslim, ze v poslednych rokoch, je im jedno, ci titul vyhraju…

Mam pocit, ze vo vnutri timu, sa sice mimo medii /na rozdiel od takeho redbullu/ deju politicke a mocenske boje. Miesto toho, aby sa sustredili na vykon.

Pilotov nepocuvaju, ked je auto slabe, na vine su oni, pricom fakt nieje PILOT, ktory by tam zajazdil lepsie.

Ono, oni su vlastne odnoz sportovej vyroby aut, ktore sa budu predavat ci titul mat budu, alebo nie. Im nikto nehrozi, ze nedostanu peniaze na sportove cinnosti, im nikto nehrozi, ze zaniknu. vezmime si, ze taky Mecerdes, RedBull, to take nemaju.

Cize, Ferrari samo o sebe, nieje tlacene byt No.1. To ze chcu je pekne, alebo keby bola nejaka podobna odnoz ako Mercedes, RBR, myslim, ze by ich len vidina zrusenia dohnala k tomu, aby od 2007 ten titul mali.

Oni proste nemusia, mozu.

Plus Talianska mentalita, a problemy su na svete, bohuzial.

Velmi verim, ze 2026 sa ukaze, preco nevyvijali od aprila - ak je to pravda, ale ak nie, tak mnohi naozaj stratia trpezlivost… A opat, oni budu mat vzdy fans, peniaze z Concorde. Proste, aj ked skoncia 7 z 11, nic sa neudeje. Karavana ide dalej, a pojde dalsich 100rokov.

A to je pre Ferrari problem - oni nemusia, oni mozu.

Ja ako dlhorocny fanusik ferrari som sa uz davno zmieril s tym, ze uz nikdy nemusia ziskat titul. Pokial sa komplet neprestahuju do Anglicka, nemaju sancu. A to sa nestane.

1 Like

Ja fandím Ferrari už naozaj dlhé roky … už viac ako 30 rokov, a stále som si vravel, že to dajú. Ale ak to Ferrari má ať, tak zmena by nemala nastať na pozícii Freda, ale Ellkana … tam musí prísť človek, ktorý má cit a vášeň pre motor-šport a potom si myslím, že majú šancu … :+1: :+1: :smiley:

Clovece na Tvojich prispevkoch vidiet tu naivitu nazorov o tom ze F1 je sport jazdcov … Ferarri 2017 a 2018 neziskalo titul preto, lebo inzinieri Mercedesu robili lepsi sezonny vyvoj, to je cele. S jazdcami to nema nic spolocne. Zober si SPA 17 a 18, Vettel povedal ze jediny rozdiel bola sila v motore a bolo to len o tom … Po dlhych rokoch dokazali inzinieri urobit skvely sezonny vyvoj v 2024, cervene auto bolo na jesen jasne najlepsie na roste a konstruktersky titul im usiel o milimeter. Hamilton mal objektivny dôvod si mysliet, ze si sadne do najlepsieho auta.

Clovece akoze Fred nema vášeň pre motor-šport ?
Co si mam mysliet o tomto Tvojom nezmyselnom nazore ?

Nebud naivny. Vettel ziskal niekolko podii a Kimi bol za 5rokov iba jeden krat prvy. Tak mi povedz aku kvalitu uz ukazoval ? Kimi bol dalsi lietajuci fin, ale mozno za cias v McL. Vo Ferrari ziskal titul a to bol koniec. Po jeho navrate zajazdil v Lotuse a potom uz vo Ferrari nic neukazal.
A to som mu fandil.
Vettel uz tiez nemal rychlost, ved Leclerc ho zjazdil hned prvy rok a v Astone bol vyrovnany so Strollom. A to Stroll je brany ako podpriemer.
Takze sa mi neskusaj nahovorit, ze sami jazdci povedali ze sa s tym monopostom nedalo vyhrat :smiley:
Ferrari na to monopost malo a keby tam mali aspon jedneho kvalitneho jazdca, ako Alonso. titul by ziskali. Aj Montezemolo povedal, ze v ten rok keby za ferrari jazdil Hamilton, tak titul berie ferrari nie mercedes.

ale prosim ta, hamilton je to posledne, co je za neuspechom ferrari

1 Like

Jasne ze Kimi a Seb v tom obdobi neboli na urovni Alonso/Hamilton, to ano.
Ale aj tento rok ukazal ze titul nemusi ziskat top jazdec.
Seb 2018 mohol brat titul, pokial by bolo cervene auto rychlejsie ako Mercedes, to on vie dobre, vyhravat s najrychlejsim autom. Ale taliani mu na jesen uz take auto nedali.
Plus nedostatocna podpora strategov - roztocenie v Nemecku 2018 nebola cisto jeho vec, aj ked bol najdôlezistejsi.
Netreba zabudat na mega pomoc od FIA pre Lewisa, neustala dlhorocna ochrana Hamiltona, netrestanie za to, za co inych trestali a pod…

To je kazdemu jasne, preto pisem, ze monopsot na to ferrari malo…

Lando neni top jazdec ? Myslim, ze patri do top 4 najrychlejsich jazdcov momentalne.

Hned na zaciatku si sam napisal, ze neboli na jazdeckej urovni Alonsa ci Hamiltona. Ako vies, ze cervene auto nebolo rychlejsie ? V tom case boli obaja jazdci ferrari viac nez marni… Takze potencial toho monopostu sa nedala preukazat. AJ dvojica Sainz/Leclerc by brali titul v tych monopostoch.

Mohol vytazit z lepsej prvej polovice sezony, kedze ku koncu uz na to monopost nemal, ako pises. Tak isto bolo tento rok McL vs RB. Na zaciatku McL rychly, potom zase RB. Aj 2021 si nazbieral Ver body a ku konci zase Ham stahoval. To je normalne, ze jednu polovicu kraluje jeden tim, tu druhu druhy tim.

Ja vidim skor dlhorocny ochranu nad Verstapenovymi utokmi. Hamiltona kde ochranili ? Ze zamieril z boxov cez travu s5 na okruh ? Vettel moze byt rad za Baku, ze mu nedali ciernu vlajku za umyselne vrazenie do supera monopostom.