Ako kus dreva, opisuje správanie monopostu Hamilton | Magazín F1 - F1online.sk

Máš tam blbě interpunkci, zkus s tím něco udělat.

1 Like

My víme, to byla jen nadsáka nebo něco takovýho, prostě si něco plácnul a nečekal si, že se tě někdo zeptá na příklad. Snad takhle nefungueš i v realu. Hnus.

3 Likes

Ten je v realu stejnej, lže a je furt v hospodě, to jsou ztracený životy :slightly_smiling_face:

2 Likes

Dobre, porusim svoju zasadu a este raz sa obsirnejsie vyjadrim k teme Masi a Abu Dahbi 2021, aj ked si teda myslim, ze uz je to naozaj water under the bridge.

Tu vyslovene mlatis slameneho panaka. Ze sa Verstappen podla platnych pravidiel v roku 2021 stal majstrom sveta, je fakt a tym padom je to nespochybnitelne. V sulade s tym ani netvrdim, ze Verstappenov titul z roku 2021 je v tomto zmysle nelegitimny a ani vobec nemam problem akceptovat skutocnost, ze Verstappen ten titul ma. Ved som mu v danu sezonu aj fandil, cize som sa svojim sposobom aj tesil, ze vtedy vyhral. A F1 nema v mojom zivote taky vyznam, ze by som si dlho lamal hlavu nad nejakou nespravodlivostou, ktora sa stala Hamiltonovi.

V prvom rade sa ospravedlnujem, ak ta vyprovokovala moja formulacia o “jednoznacnej pravde”. Naozaj sa snazim davat si pozor, aby som tu svoje nazory prezentoval opatrne, preto vacsinou pouzivam formulaciu “myslim si” alebo “podla mojho nazoru”. Ale verim, ze chapes, ze niekedy sa pozabudnem a pouzijem aj sebavedomejsiu formulaciu. Neznamena na to, ze si privlastnujem patent na pravdu. Uz vzhladom na to, ze sa nachadzame na fore F1, ktore sluzi na vyplnanie volneho casu pisanim nazorov nas fanusikov, pricom nasa expertiza je pri mnohych temach nedostatocna, je dufam do buducnosti jasne, ze vsetko co napisem, je vzdy len moj nazor a nikdy nie viac, aj ked to zrovna nie celkom presne sformulujem.

V Abu Dhabi 2021 uz medzicasom aj podla oficialneho zaveru vysetrovania FIA doslo k pochybeniu zo strany Masiho a poruseni pravidiel a standartnych pravidiel. Ja osobne povazujem z viacerych dovodov Masiho rozhodnutie za nehorazne. V prvom rade rozhodol absolutne bezprecedentne, podobne rozhodnutie sme nevideli nikdy predtym ani nikdy potom. Porusil pri tom dve zasady, ktore sa dovtedy vzdy striktne dodrziavali. Za prve sa vzdy pustali vsetky auta, ktore zaostavali o kolo, nikdy nie len zopar. A za druhe sa vzdy po prepusteni aut, ktore zaostavali o kolo, za SC odjazdilo este jedno kolo navyse. Masi odpratal z cesty len monoposty medzi Verstappenom a Hamiltonom a nasladne preteky hned restartoval. Za velmi problematicku povazujem aj skutocnost, ze Masi zo vsetkych moznych rozhodnuti (cervena vlajka, nenechat ziadne auta o kolo predbehnut SC resp. nechat vsetky) zvolil naozaj to jedno, ktore uplne najviac zvyhodnilo Verstappena. To pre mna minimalne zo sportoveho hladiska jeho rozhodnutie cini vyslovene nespravodlive.

Ci Masi aj naozaj technicky porusil platne sportove pravidla, mozem samozrejme tvrdit len opatrne, aj ked na to mam jednoznacny nazor. Ale ano, napriek tomu, ze si myslim, ze mam aj potrebne znalosti anglictiny, aj dobre schopnosti porozumiet pravnickemu jazyku, je samozrejme pravda, ze nemam dostatocne podrobne nastudovane sportove pravidla F1, to by si vyzadovalo cas, ktory do celej zalezitosti nie som ochotny investovat, a samozrejme aj rozsiahlejsie skusenosti s rozhodovacou praxou. Red Bull sa v obhajobe Masiho upäl na slovicko “any”, ktore FIA aj nasledne upravila na “all”, co mozes brat ako dokaz, ze clanok 48.12 bol nejasne formulovany. Podla mna z neho ale pomerne jednoznacne vyplyva, ze zmyslom moznosti “unlapnut” sa je vymazat vsetky rozostupy medzi jazdcami pocas SC, nielen tych, ktori nestracaju kolo. To zodpovedalo aj dovtedajsej rozhodovacej praxi, kde sa vzdy pustali vsetky auta. Samozrejme, ak chces dokazat formalne porusenie pravidiel, budes vzdy konfrontovany s clankom 15.3, ktory daval riaditelovi pretekov rozsiahle pravomoci obist vsetky nariadenia pocas SC. Takze ak by si chcel Verstappenov titul vybojovat na sude, mohlo by ti to dat dobre sance. Co ale vobec nic nemeni na tom, ze Masiho rozhodnutie bolo zo sportoveho hladiska podla mna absolutne nespravodlive. Takze ak ti zalezi na tom, ci si Verstappen vybojoval titul ferovo na trati, tak Masiho rozhodnutie pre mna sposobilo, ze nie.

Na tom pre mna nic nemeni ani skutocnost, ze Mercedes nevyuzil opravny prostriedok, pretoze ten by im v danej situacii nepomohol. Dosiahli by nim maximalne anulovanie vysledkov pretekov (aj to je nepravdepodobne, pretoze civilne sudy, (pripadne arbitrazne sudy, neviem, kto mal teraz jurisdikciu) su velmi zdrzanlive v meneni sportovych vysledkov), co by im ale vzhladom na stav v sampionate nijako nepomohlo. Aj to je tak trochu perverzne na Masiho rozhodnuti, pretoze sposobil, ze mercedes sa nemal ako domoct spravodlivosti.

Vo vysledku si preto myslim, ze Hamilton v tych pretekoch prisiel o titul z hladiska sportovej ferovosti neobhajitelnym rozhodnutim.

Na zaver este par viet k tomuto:

Mas pravo mi odporucat co chces, ale nie je mi uplne jasne, z akeho titulu to v tomto pripade robis. Mozno mas hlboke znalosti platnych pravidiel F1, validne znalosti anglictiny a sp.ickove schopnosti porozumiet pravnickemu jazyku, potom povazujem taketo odporucania za aspon trochu legitimne. Ale ak pri pisani svojich nazorov tiez len varis z vody a tieto znalosti nemas, tak podla mna nie si v pozicii mi nic odporucat. Ak ta k tomu ale vyprovokovalo moje prilis sebavedome prezentovanie nazoru, tak to sa samozrejme ospravedlnujem, ako som vysvetlil vyssie.

10 Likes

Teším sa na budúci rok keď začne Kimi robiť tvojmu milovanému dusno, so zvedavý potom na tvoje argumenty :rofl:

Obdivuju Tě, že máš na tohle ještě nervy, věcně s Tebou souhlasím až na pár detailů, kde bych naopak byla striktnější. A to jsem vlastně taky fandila Maxovi, už jenom kvůli nějaké změně :slight_smile: . Dnes je to jedno, vyřízeno, zaknihováno. Jak se ale nezapomnělo na “Maradonovu boží ruku”, těžko se zapomene na tohle. I když Max za to nemohl a sám nic špatného neudělal.

6 Likes

Podľa mňa sa na to zabudne, len to bude dlhšie trvať.

Hlavne pri dnešnom zložení sledovatelov F1, kde sa naozaj dosť maraktne zväčšuje pomer takého toho… neviem ako to nazvať “bežného” fanúšika ktorý si neštuduje históriu, nezaujíma sa o nič len či jeho favorit vyhrá alebo prehrá.

By som to asi prirovnal k NHL, kde si ľudia idú proste sadnúť na zápas a vlastne je to preňho sviatok si kúpiť jedlo, pitie a ten hokej je tam len tak pomimo.

Je málo takých “úchylov” ako sme my čo to študujeme do detailu, zaujímame sa, naozaj poznáme históriu.

Napr. koľko dnešných fanúšikov by vedelo povedať o kontroverziách s 90tok. Veľmi málo, skoro nikto.

3 Likes

Ale jo, až my, co jsme to viděli, umřeme, popř. budeme nesvéprávní v ústavech, pak bude-li ještě nějaká F1, tak se zapomene :smile: . Budou jiní šampióni, Max i Lewis budou postavy z minulosti, něco jako sir Jackie Stewart, a staré příběhy budou zajímat pár fajnšmekrů :smile: .

1 Like

Všecko bude jednou zapomenuto, to je matematická jistota, ale za našich životů se to nestane :smile:

2 Likes

Jen já budu žít ještě tak 70 let. Budu to vyprávět dětem a vnoučatům.
Možná si to nechám vytesat i na hrob. Takže minimálně 150 let na to nikdo nezapomene. :stuck_out_tongue:

1 Like

Ještě 70 let? No nevím zda ti mám závidět nebo tě litovat :smile:

2 Likes

momentalne su medzi nimi 2 body. Obaja maju tuto sezonu svoje prednosti aj nedostatky. Russell lepsie kvalifiacie, Hamilton zase lepsie pretekove tempo. Pocas dlhej sezony sa smola a stastie vybalansuje. Bodovy rozdiel 192:190 hovori za vsetko.

Proti tvemu textu nic nemam Je formulovany jasne a srozumitelne. S drtivou vetsinou by bylo mozne polemizovat. Ale proc ne, logiku ty argumenty dozajista maji. A jsou psane slusnou formou.

Bez ohledu na me znalosti anglictiny a pravniho prostredi, mam samozrejme pozici ti doporucit cokoliv.

Opravdu nerozumim lidem, kteri mi napisou sahodlouhy pomerne rozumny, byt zcela v dikci jednostraneho pohledu na vec, nazor na danou problematiku. Kde operuji s vyroky typu “neobhajitelne rozhodnuti” " co ale nic nemeni na tom ze …".

No a potom to dotycny devalvuje tim, ze napise " nie si v pozici mi nic odporucat". Ale to je samozrejme tvoje vojna.

Odkaz mel pouze poukazat na absurditu predstavy jednotlivce, ze muze porozumet vsemu co se ukryva ve formalnim textu pravnickeho, nebo urednickeho charakteru.

Predpokladam ze vsechny “fakta” cerpas z novinovych clanku a nazoru expertu, pripadne lidi sve socialni skupiny. I bych pochyboval, ze jsi alespon precetl kompletni zpravu FIA tykajici se teto veci. Ale abych tak rekl na veci to nic nemeni.

Kazdy clovek si muze vytvorit libovolny konstrukt, ktery bude podporovat jeho nazor na danou vec. Bohuzel zakladnim predpokladem k pomerne relevantnimu nazoru je hluboka znalost problematiky a to ma malokdo.

Presto se domnivas, ze mas dost “faktu” abys mohl prohlasit :

Bez ohledu na jakykoliv argument, v tomto konkretnim pripade by jsi mohl pouze rict, ze Hamilton prisel timto rozhodnutim o vitezstvi v jednom z 22 zavodu. A vlastne ti absurdita toho prohlaseni “prisel o titul” ani nedochazi. Coz je skoda.

Zakladni nonsens v tvem textu je totiz tak zjevny, ze o nem neni treba diskutovat. Ty jsi vse zuzil na zaverecnych 10 minut jednoho zavodu. To je jako tvrdit ze zeme je placata a celou diskuzi redukoval na svuj dvorek.

Ty totiz v zajeti sve predstavy o nelegitimnim titulu Maxe, vubec nechapes, ze nelze vyjmout jedno konkretni rozhodnuti v dane chvili a nadradit ho nad dalsi udalosti ktere se staly v tom zavode ( konkretne v prvnim kole) a v prubehu cele sezony.

Nam totiz nezbyva, nez prijmout rozhodnuti autorit. Protoze nemame vubec predstavu o tom co kde vsude se rozhodovalo a na zaklade jakych precedentu a co ta rozhodnuti legitimizuje. A bavime se o realnem zavodeni, kde zadna konkretni situace neni stejna a i kdyz je podobna, nemusi byt rozhodnuti shodne. Vzdyt v tom tapou i zavodni teamy.

Jediny argument, kterym zpochybnujes celou sezonu je vlastne :

V prvnim zavode sezony se striktne dodrzovalo pravidlo o nesledovani tratovych limitu v konkretni zatacce. Cca 37 kol. Toho jeden pilot po celou dobu vyuzival a ziskaval konkretni vyhodu, ktera se dala vycislit. V okamziku kdy to zacal vyuzivat druhy pilot (nemluvim o predjizdecim manevru i kdyz i zde by se o tom dalo uvazovat s argumentem, ze pokud na briefingu Masi rekl ze se nebudou limity v teto zatacce sledovat, mohl to Max objektivne ocekavat i pri predjizdecim manevru) , bylo posuzovani limitu zmeneno a druhemu pilotovi bylo toto znemozneno.

Tim bych mohl argumentovat, ze bez tohoto rozhodnuti, by Max Verstappen vyhral prvni zavod a tim se souboj a vsechny nasledna rozhodnuti v AD21 stavaji irelevantnimi. Nebo bych mohl pozadovat tento zavod zrusit a dosahl bych tehoz.

A ty by jsi operoval pravem Masiho tak rozhodnout a ja bych te chytil za slovo a napsal bych, ze v takovem pripade musime respektovat i jeho rozhodnuti z AD 21. A tak bychom pokracovali dal a dal a dal a dal. Donekonecna.

Uz davno jsem pochopil jak absurdni je trvat si na svych predstavach o pravidlech a rozhodnutich v F1.

Kdyz rozhodci tu pentli piskne tak je. Jinak ne.

Takze at se vratime uplne na zacatek. S ohledem na to co jsme si tu napsali mi vyraz “pokus o vrazdu” prijde srovnatelny s vyrazem “ukradeny titul”. Argumenty a fakty jsou podporeny oba vyroky zhruba stejne. To znamena vubec. Zustavaji jen nazory jednotlivce na danou vec. A v takovem pripade ma tvuj nazor stejnou vahu jako Bretnixuv.

To je vlastne to jedine, co jsem k tvemu komentu k @bretnix chtel.

Asi je to jak pises. Jsem zvedav na pristi sezonu.

Viac kyseliny je v diskusii ako ich ma Tesla v baterii :sun_with_face:

Lewis sa evidentne trapil(poskakoval) , uz len 3 preteky a moze nahodit cervene monterky

1 Like

Ja ano. :grinning:. A to byly skutecne kontroverze. Ne jako tahle, ktera vznikla protoze Wolf neumi prohravat, no a Briti no. Jejich modla padla s lepsim. To se neodpousti. :smiley:

1 Like

A zase klameš, u teba nič nové…

Masi: Limity trate sme cez preteky nemenili, porušovalo ich len jedno auto | Magazín F1 - F1online.sk

1 Like

Diky za upresneni.

Inžinier : Lewis, dostávame upozornenie na traťové limity v štvrtej zákrute, tak to naprav.
Hamilton : Rozumiem. Myslel som si, že tam žiadne traťové limity neplatia…
Inžinier : Áno, rozumiem tým traťovým limitom Lewis, avšak prichádzajú nám správy z riaditeľstva pretekov, že nabudúce dostaneš čierno-bielu vlajku a potom päť sekúnd.
Hamilton : OK. Môžeš mi jasne povedať, čo je to za pravidlo?
Inžinier : Áno, budeme to robiť rovnako ako v kvalifikácii.
Hamilton : Toto je somarina, jazdím rovnako celé preteky.
Inžinier : Áno, no teraz sa to začína vyostrovať.

Pro @Unleash_the_lion

Temer cely zavod tak jezdi Hamilton a v pohode. Zacne tak jezdit Max, okamzite zakaz. Vse pod dohledem FIA. Tak tady asi neni o cem ne?

Jednoznacne pravidlo, dle samotneho Masiho, ktere bylo ignorovano ve prospech jednoho pilota. A okamzite je aplikovano kdyz tak zacnou jezdit ostatni.

Tak kde je v prvnim zavode ta striktni kontinuita rozhodovani a predvidatelnost prava, jak o tom sveho casu psal Arafinwe?

A evidentne v tom meli zmatek piloti i jejich teamy. A nahle je v AD21 vse jasne? Kazsemu a hned?

Myslim, ze tohle je nadherna ukazka toho, jak slozita ta sezona byla a jak nekonzistentni a nekompetentni byl Masi.

Takze ty povazujes za nejdulezitejsi rozhodnuti v poslednich 10 minutach AD21.

Ja si mohu vybrat. Ale i toto staci:

Lewis Hamilton využíval úsek za obrubníkom v štvrtej zákrute celú prvú polovicu pretekov a získal tým nezanedbateľné množstvo času.

Rakousko 2023

Takze Lewis Hamilton mel po skonceni zavodu dostat penalizaci, dle vyse uvedeneho klice. Pravdepodobne by byl diskvalifikovan.

Vim ze to Orim myslel jinak, ale udelal mi opravdu dobrou sluzbu.

Za me, je tohle mnohem horsi, nez kvapne zajeti SC a neposlani nekolika jezdcu o kolo zpet. Protoze, to ze by predjeli i ostatni jezdci o koo zpet, by na souboj Maxe a Hamiltona nemelo zadny vliv. Maxuv tlak na Hamiltona byl uz pri SC enormni a uspesny utok prisel velmi brzy. Muj nazor samozrejme.

Edit: A proto si trvam na tom, ze pokud jsou ucinena nejaka rozhodnuti, je mimo moznosti jedince posoudit celou slozitost tak komplexniho soutezeni, jako je sezona F1.

A ucelove si vybrat setinu, nebo desetinu rozhodnuti a otacet se na tom a zpochybnovat nejaky “titul” je proste spis projev emocionalniho rozhodnuti ucineneho v ten konkretni moment, nez nejake hluboke analyzy.

Nejprve, emoce, pak rozhodnuti kde je pravda a pak hledani duvodu a argumentu, ktere maji podporit muj v tomto pripade tvuj resultat :

Max Verstappen si svuj titul vybojoval ferovym zpusobem. On i Lewis Hamilton se dopustili nekolika prohresku, z nichz nektere byly potrestany a jine ne.

Nekonzistentnost a nekompetentnost tehdejsiho reditele zavodu oni sami nemohli ovlivnit a v kazdem casovem useku z ni profitoval tu jeden, tu druhy.

5 Likes

Tak samozrejme toto ti už nepasuje:

Treba však pripomenúť, že Hamilton de facto nespravil nič zlé. Využil fakt, že FIA v piatok hovorila o limitoch trate veľmi nejasne, keď tímom písomne oznámila, že ich bude monitorovať len v ostatných dvoch tréningoch a kvalifikácii. Počas prvého tréningu a pretekov mala hranicu trate určovať umelá tráva a štrk.

“Na stretnutí jazdcov a v našej správe bolo jasne uvedené, že traťové limity nebudeme monitorovať s ohľadom na zajazdený čas, no budeme ich monitorovať s ohľadom na športové pravidlá. Pilot teda nemôže získať žiadnu výhodu, ktorá by bola dlhodobá,” vysvetľuje Masi s tým, že takou výhodou by bolo napríklad predbehnutie iného pilota mimo trate.

“Na stretnutí sme to spomenuli a aj sme s jazdcami debatovali o tom, že ak predbiehací manéver prebehne mimo trate a pilot tým získa výhodu z dlhodobého pohľadu, tak sa ozvem vo vysielačke a tímu navrhnem, aby sa okamžite vzdal tej pozície. To bolo jasné.”

“Red Bullu som dal túto inštrukciu ja osobne. Navrhol som im, aby sa pozície vzdali v súlade so športovými pravidlami, čo aj spravili. Nebolo to za prekračovanie limitov trate, ale za získanie výhody tým, že predbehol iné auto mimo trať,” objasňuje nástupca Charlieho Whitinga.

Všetko je ako má byť, zem je plochá 🫡

Pa,pá!

1 Like

Bezva pises to presne. :+1:

To ze nekdo v clanku napise, ze Hamilton nespravil nic zle, je nazor toho co ten clanek pise. No spravil, vzdyt mu to v druhe pulce zakazali. :laughing:

Nebo mu to zakazali jen tak? A proc to zakazali Maxovi okamzite? Nebo to bylo dovoleno jen Hamiltonovi?

Lewis Hamilton ziskal dlouhodobou vyhodu. Naprosto jednozancne. Tak jako Max pri predjeti. Oba meli byt potrestani. Jestlize Max se vzdal pozice, mel byt potrestan pouze Hamilton za ziskani dlouhodobe vyhody.

Jednoduche. Cus pionyre. A diky. :handshake:

P.S. ty opravdu veris ze zeme je plocha?

4 Likes