Ako je na tom vývoj nového motora Honda? Trápime sa, priznal Watanabe | Magazín F1 - F1online.sk

nevie niekto ako je to vlastne s vyvojom bateriek do tychto motorov?
realne si tie male(z pohladu automobiliek) timy vyvijaju vlastnu technologiu baterii, alebo spolupracuju s nejakymi velkymi hracmi v baterkovom priemysle?

tie motorove oddelenia maju tak do 1000ludi a to makaju aj na spalovacom motore, zabezpecuju nie len vyvoj, ale aj vyrobu, takze realne na vyvoj baterii mozu mat par desiatok ludi a to je asi radovo neporovnatelne nizsie ako top firmy v oblasti vyvoja baterii ako panasonik, catl, lg,…

cize realne vyvojaju vlastnu “chemiu”, alebo tu nakupuju od inych a riesia uz len zapuzdrenie?

russell ma zmluvu uz len na tento rok a ak wolff bude mat moznost dotiahnut maxa tak russella obetuje
samozrejme za predpokladu, ze mlady talian sa chyti ak nie tak poleti on

staci si to precitat v pravidlach:

5.21.1 Only cells approved by the FIA Technical Department may be used in the ES. Subject for
provision of the Article 18.3.5, the approval of the FIA Technical Department is conditional
upon the PU manufacturer, intending to use such parts during a Championship season
undertaking not to conclude any exclusivity agreement (see definition article 5.1.30) for the
supply of such parts with the supplier of these parts. The approval request form must be sent
by the PU Manufacturer to the FIA before the 1st of November of the preceding year.

1 Like

Myslel som, ze dlhsie.
Ak si Mercedes bude verit s autom (a info o RBPT nebudu optimisticke) a ako pises, A.Kimi nepohori, teoreticky nema dovod menit a mozu bojovat/ziskat titul so sucasnou dvojicou - obzvlast ak by RB pozadoval mastne odstupne za Maxa (ten ma zmluvu do 28, ci?).
Paradoxne moze mat vacsi dovod a teda zaujem Max o Mercedes, ako naopak, ale bude zalezat na okolnostiach v case rozhodovania…
Kazdopadne to bude zaujimave :slight_smile:

Ono je to těžký. Honda před vstupem s hybridem říkala, jak jsou ready. Po 2015 bylo vždy řečeno, že už jsou na dobré cestě.
Je otázka, jestli se nekoupili z PR

1 Like

odpovedas na nieco na co som sa nepytal

tam nieje nic o tom ci si to mozu, alebo nemozu vyrabat sami, ani to s kym konkretne spolupracuju, ale ze ta bunka musi byt schvalena fia a nemoze vyrobca podpisat exkluzivitu na tu technologiu, ale to neznamena, ze si ju nemoze vyrobit sam

… to bude jen nějaká jazyková bariéra :grimacing:

1 Like

predpokladam ze vsetci motorari momentalne bojuju s velkymi vyvojovymi problemami a kazdy den im tam vyskoci dalsi neriesitelny problem. cize jedine, co z toho vyjadrenia plynie je, je naozaj ta japonska poctivost a uprimnost, takze kudos za mna a najblizsi rok to bude aj tak stale v stave, ze uvidi sa na prvej gp (bez ohladu, ako velmi svoje motory vychvali toto).

1 Like

FIA ale nemoze vyrobncom motorov zakazat vyvijat baterie. Druha vec, ze specifikaciu by museli mat pripravenu pol roka dopredu a navyse to podlieha schvaleniu FIA. Museli by aj umoznit dodavky dalsim stajniam ak by mali zaujem.
Ja tie pravidla chapem tak, ze timy mozu pouzit len schvalene baterie a ak chcu nieco ine tak to musi prejst schvalovacim procesom zo strany FIA a nemoze tam byt exkluzivita.
Ak to FIA schvali, technologia sa dostane na zoznam schvalenych rieseni a vsetci ostatni to budu moct pouzit. Ja tam velmi nevidim priestor na nejake individualne riesenie. To uz ani nehovorim, ze obmedzeny rozpocet ani neumoznuje nejake divoke investicie od vyvoja specialnych baterii.

Pokud já vím, tak baterie do motorů 2026 si vyvíjí týmy takto:

Mercedes si to dělá sám pomocí Mercedes Applied Science .
Ferrari to dříve dělalo s firmou Marelli dnes si je vyvíjí interně Maranellu.
Redbull to jede na dvou frontách jednu verzi si vyvíjí společně s Panasonicem a druhá verze jede v programu Ford.
Honda vyvíjí vlastní v Sakuře.

1 Like

to sa asi jedna o baterie. energy cells do tych baterii musia prejst schvalovacim procesom FIA. je tam aj, ze dodavka nenergy cells nemoze byt exkluzivna. podlieha to tomuto clanku:

An exclusivity agreement is deemed to be any agreement concluded between the supplier of
such parts (including any PU manufacturer) and any PU Manufacturer, which has the purpose
and/or the effect of restricting or delaying the possibility for such a supplier:
a. to consider any request from another PU Manufacturer; and/or
b. to supply, under reasonable commercial conditions, a part meeting the applicant’s
specifications

teraz som si precital v pravidlach, ze minuly rok znizili maximalne povole mnozstvo, ktore moze zrekuperovat behom jedneho kola z 9MJ na 8.5MJ. Asi im to nevychadzalo so spotrebou.

Dneska musí FIA schválit všechno.
Kdyby někoho například napadlo obyčejnou pumpičkou nahustit pneumatiku, tak bude diskvalifikovaný, páč tam bude neschválený vzduch :grinning:.

1 Like

Takže čím méně rekupurování, tím více ECO. :slightly_smiling_face:

Hlavně nesmíš pumpovat v dešti, protože by se to bralo jako podvod s přidáváním vody do pneu.

to som ja ale nikde netvrdil

to tie pravidla co si sem dal, ale nehovoria
to je o tom, ze nemozu s inym dodavatelom uzavriet exkluzivitu a nie, ze musia svoj vlastny vyvoj poskytnut inym vyrobcom motorov v f1

ved o to mne islo, ze ci tie timy kupuju nejake hotove riesenie, lebo tiez sa mi nezda, ze by tak maly tim vedel vo vyvoji konkurovat tym velkym hracom na poli vyvoja baterii
lenze nikde som nezachytil, ze od koho tie baterie kupuju a aj z tohto clanku to vyznieva tak ako keby bola honda v problemoch pri vyvoji baterii, ale ved ak nemoze byt ziadna exkuzivna zmluva tak aky je problem aby si ju kupili od toho od koho ju kupuje mercedes, alebo ferrari.
no len kto je to ten od koho to tyto kupuju?

uz sa chapeme na co som sa pytal?

ale vyvija si vsetko vratane vlastneho elektrolytu, anody, katody,… alebo len riesia vyrobu clankov z nakupenych surovin?

lebo podstatne su pri tych bateriach 3 zlozky anoda, katoda, elektrolyt. to je to co stoji obrovske peniaze na vyvoj, samotna vyroba clanku uz az taky velky problem nieje

Tak to netuším, ale myslím že ne.

Teď všichni vidí, že Bateria Slaný musí ještě pořádně máknout, než bude F1 spokojená.

1 Like

to co som nasiel v pravidlach som postol. Treba asi rozlisovat pojmy bateria a “energy cell”, alebo “cell” ako sa spomina v pravidlach (po slovensky aku clanok?)
tipoval by som, ze clanky si sami nevyvijaju nakolko by to bolo uber drahe a zrejme by tym vela neziskali vdaka obmedzeniam.
tie rataju s max energy flow in and out. max kapacity a max capaxity per lap. takisto je definovana minimalna vaha ERS packu na 35kg.
Baterie su ulozene na samom dne takze vyvijat nejake ultra lahke by asi bolo od isteho bodu kontraproduktivne.

ja si ale nemyslim, ze ERS samo o sebe bude to co bude rozhodovat o kvalite motora. To bude prave sucinnost s ICE.