Szafnauer od Piastriho očakával väčšiu lojalitu: Investovali sme doňho milióny | Magazín F1 - F1online.sk

Tím Alpine sa spamätáva z facky, ktorú mu minulý týždeň uštedrilo kvarteto Alonso – Piastri – Briatore – Webber. Síce nevieme, či dvaja piloti a dvaja manažéri, ktorí sa navzájom poznajú veľmi dobre, svoje konania koordinovali, ale všetky okolnosti sú až príliš podozrivé na to, aby sa jednalo o náhodu. Šéf Alpinu Otmar Szafnauer o koordinácii uvedeného kvarteta nechcel špekulovať, avšak priznal, že od austrálskeho mladíka očakával väčšiu lojalitu.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/73554/szafnauer-od-piastriho-ocakaval-vacsiu-lojalitu-investovali-sme-donho-miliony

Ak mal opciu ktora koncila 31.7. s tym ze ked mu dovtedy nenajdu sedacku tak je volny, potom sa nema co stazovat. Ak bola ta jeho zmuva postavena takto. Ktovie co sa este dozvieme.

To som zvedavy co je to za zazrak, ked po rokoch podpory posle 4 najlepsi team na roste do pr…e.

Někdo to tam u nich se smlouvama a vyjednáváním pěkně zvrtal, u toho by pan Szafnauer mohl začít.

V prvom rade sa k Piastrimu otrasne zachoval Apline. Nechal ho rok sedieť so založenými rukami. A potom ho odmietli pre rok 2023. Čo by nebol problém, ak by mu Alpine proaktívne našiel miesto niekde inde. Hovorilo sa o hosťovaní vo Williamse. Alpine mu však miesto vo Williamse podľa všetkého nenašiel, pretože Piastri si sám preboxoval za chrbtami všetkých McLaren. Ak by bola zmluva s W vybavená pred dvoma mesiacmi, ako to hrdo prehlasoval Alpine, tak sa teraz nemá čo riešiť. Minulý pondelok by Alpine veselo oznámil príchod Piastriho a zmluva s W by sa v tichosti vypovedala s tým, že Alpine by W možno zaplatil nejaké bolestné. A Piastri by sa škeril od ucha k uchu, lebo by vedel, že miesto W ide do Alpine.

Všetko nasvedčuje tomu, že ak by Alonso na poslednú chvíľu neodišiel, tak by Piastri zostal bez zmluvy ďalšiu sezónu. A to je už poriadne úbohé zo strany Alpine. Otmar sa snaží teraz hrať na city, ale sám robil posledné mesiace čisto biznis rozhodnutia. Tak nech teraz neplače, že aj Piastri urobil biznis rozhodnutie a bez emócií odišiel niekde inde.

Z určitého uhla pohľadu mi je Otmara teraz ľúto, lebo tot vyzerá na problém, ktorý vznikol ešte predtým, než prišiel do tímu. Narážam na nelogickú zmluvu s Oconom. Nie je zlý jazdec, ale rozhodne nemá výsledky na to, aby dostal zmluvu do konca 2024. Zapchali jedno miesto v tíme jazdcom, ktorý je prinajlepšom mierny nadpriemer. Už túto sezónu tam mal sedieť Piastri, nech sa vedľa Alonsa učí.

6 Likes

V necem ohledne Piastriho by se dalo souhlasit, co se tyce Ocona, neni to typ medialni hvezdy, bodove letos asi Alonsa dost vyrazne deklasuje, ale jeste neni konec.

Deklasovanie Alonsa bodovo je skôr o tom, že chlapcovi sa auto nekazí tak často ako Alonsovi. Keď dojazdili preteky obaja, tak Alonso má jemne navrch.

Ano, pisu ze neni konec, jen je tady urcity trend. Alonso je kvalita, mistr sveta, skoda ze nema rad Hamiltona, to ho trochu snizuje.

F1 je politicky hnuj, to je vec ktera mi tam dost vadi.

Presne tak, zevraj lojalnost a mnozstvo investovanych penazi… no pokial viem, tak to cele plati osobny sponzor jazdca co prinasa timu peniaze, inak by v ziadnej F3 ci F2 ani nejazdil.
A to ze do poslednej chvile nevedel co s nim bude hovori o tom ze Alpine k nemu velmi ferovi nebol a nedodrzal zmluvu ked to dospelo az k tomu ze piastri mohol odstupit, preto Piastri podpisal inde, rozhodne to nebolo o tom ze v Alpine zabudli na HR pozriet jeho zmluvu a dopisat dodatok… zjavne sa nevedeli dohodnut, respektive mu splnit zakladnu poziadavku (sedacku v F1) ked do dospelo az k tomu ze uz mal moznost odist, to ze mu ustne slubili ze ju bude mat v F1 nema ziadnu vahu a na ziadnu lojalitu by sa Alpine nehral keby neodisiel Alonso…

1 Like

Pokial vies… a tam je problem kamo. Nic nevies. Vsetky tie veci platil Alpine, ved on bol “osobny sponzor jazdca” :slight_smile: pozri sa do F2, vidis tam jazdcov roznych timov a niektori maju kombinezy vo farbe F1 timu, ktory ich podporuje. Je to vidiet aj na zadnom spojleri, kde sa dava meno podporujuceho timu.
Niekolko poslednych rokov mu platili vsetko. Tak ako Zhouovi (tam sa nejako s Alfou zmluvne vyrovnali).

2 Likes

Ako pises mali cas do 31.7. ibaze Piastri si uz davno pred vyprsanim terminu dohodol McLaren. Neverim, ze zmluvu podpisoval 1.8.

S tym Williamsom stale nie je nic iste. Hovori sa ze Renault bude ich dodavatel motorov a teda moze si ako podmienku dat jazdca. Latifi s vysokou pravdepodobnostou konci.
Piastri sa zachoval ako ****
A k tomu cakaniu… chudacik. Ako leby bol prvy… ze? Taky Ocon mal pauzu dokonca uz po posobeni ked po force indii robil rok testovaca v Mercedese. Aj dalsi vitazi F2 museli rok cakat na nejaku sedacku. Takze nerob z Piastriho obet.

1 Like

Věřme, že Piastriho právníci dodrželi všechny zákony i pravidla.
Byla by velká škoda zničit tak nadějnému hošanovi celou kariéru.

2 Likes

Tak to platil Alpine od nejakej doby, ale zjavne nesplnili vsetky podmienky zmluvy a teda nenasli mu miesto, a teda sa na niecom dohodli a on isiel podla tej dohody. Ja fakt neviem co je na tom zle… tie zmluvy su brutalne detailne a kvoli niecomu si tam tu podmienku predsa dali, tak preco by mal byt za zleho ked si to narokuje, toto na niektorych sefoch a zamestnavateloch neznasam, stavaju cloveka do pozicie ze sa boji si vypytat dovolenku… Alpine zjavne drzal karty v rukach no nevyuzil ich a presli do ruk Piastriho a ten spravil to co povazoval pre seba za najlepsie… Alpine tiez robil to co bolo pre nich najlepsie, keby robil to co je najlepsie pre Piastroho, tak uz ma sedacku na buduci rok a mozno aj tento rok… a zrazu ked to spravi jednotlivec tak je za zleho… u Alonsa je to ine, ten ich vyslovene klamal, co ale nebol pripad Piastriho…

Jelikož zde diskutující asi článek nečetli tak to sem vložím ještě jednou :grin:
Ešte nie je definitívne, že sme ho stratili. Máme s Piastrim kontrakt, ktorý podpísal v novembri. Hovorili sme s našimi právnikmi a tí nám povedali, že nám umožňuje Oscara posadiť v roku 2023 do nášho monopostu, čo je aj dôvod, prečo sme vydali to tlačové stanovisko,“ povedal Otmar Szafnauer pre španielsky El Confidencial.

Oni to aj čítali, len si myslia že Alpine klame. Ja by som skor v tomto veril Alpine vzhľadom na mlčanie Piastriho, Webbera a aj McL.

Tá ročná prestávka Oconovi veľmi nepomohla

Ja neviem či by som chcela mať jazdca, ktorý očividne nemá záujem jazdiť za môj tím, aj keď možno mám na neho opciu