Já si naopak myslí, že kdyby se vozy s klasickým motorem nemusely uměle dovažovat, tak by kyseliny neměly šanci. Mít 100 kilo navíc není žádná sranda.
si si isty, ze dnesny motor je o 100kg tazsi ako v8?
a vaha je jedna vec, ale ucinnost motora to moze hravo prekonat
darmo budes mat lahsi motor ked ho budes musiet umelo drzat v nizsich otackach lebo sa musis zmestit do limitu spotreby
WRC se zbavením kyselin snížila hmotnost pohonné jednotky o 90 kg a to měl motor výkon pouze 300 koní. Možná kW, ale co to je proti 1 000 koní motorů v F1.
Taky jsem nic nepsal o motorech V8. Proč taky, když je 1,6 turbo výkonově dostačující.
Tady je výňatek pravidel z WRC.
Ferda hovori o tom, ze vo WRC kde hybridy proti turbomotorom musia mat turba zavazie namiesto baterie aby turba nemali vyhodu.
potom spravi ferdovsky logicky prehmat a na zaklade uvedeneho tvrdi, ze hybridy su menej ucinne pretoze su tazsie.
Logicky prehmat je v tom ze WRC etapa je 5-50km dlha (vacsina je kratsia ako 20km). Cize cim kratsia etapa tym hra mnozstvo paliva mensiu rolu. Samozrejme, ze je potom o 100kg tazsi hybrid v nevyhode aj ked spotrebuje o 40% paliva menej.
V kazdom pripade s hybridmi sa vo WRC nesutazi preto, ze by boli na trati rychlejsie, ale preto, ze to tak vyrobcovia chceli aby sa im prelinal vyvoj pohonnej sustavy s poziadavkami na comercnu produkciu.
Můžeš nám vysvětlit jaký má délka etapy, nebo závodu vliv na váhu hybridní pohonné jednotky?
Myslím skutečně vysvětlit né se pouze vykroutit nějakými kecami, které s tímto tématem nemají nic společného.
pokial beriem pohonnu sustavu ako motor + palivo tak cim dlhsie preteky tym hra palivo vyznamnejsiu rolu vzhladom na celkovu hmotnost.
ked pri 10km etape hybrid spotrebuje cca 2.5 kg paliva menej pri 100km etape je to 25kg pri 1000 pretekoch je to 250kg. pri 10000km pretekoch je to 2500kg. get it?
Musím Tě upozornit, že palivo není motor.
zase som poukazal na nepresnost, ktoru tu pretlacas a tak sa ides krutit.
Naopak já jsem byl vůči kyselinám ještě hodně tolerantní, protože díky výraznému snížení váhy pohonné jednotky se může snížit celá konstrukce vozu. Od náprav, tlumičů až po možné odlehčení nárazových struktůr, protože snížením váhy vozu se sníží setrvačnost.
Taky se sníží nároky na pevnost pneumatik, takže jde váha dolů i v tomto případě, takže v konečném důsledku by se snížila celková váha vozu o další velkou dávku kil.
urcite mas pravdu, ale automobilky chceli sutazit vo WRC s hybridmi.
Já WRC moc nesleduji. Ale tím že už nemají hybridy povinné máme aspoň nějaké porovnání. Přesto musím upozornit, že se bezkyselinové vozy musí dovažovat něco kolem (75) kily, aby nebyly oproti kyselinám ve výhodě.
Ještě by se slušelo připomenout, že bez kyselin by se vozy klidně mohly zkrátit třeba o celý metr a v tom případě šla váha vozu o další velkou dávku kil.
Takže podle mého hrubého odhadu by mohl být vůz F1 klidně až o 200 kilo lehčí.
Takový vůz by byl mnohem obratnější a občas by i nějaký driftík nebyl na škodu tak jako u současných vozů.
tu hovoris o F1 alebo o WRC? U WRC su tie rozmery nejako dane.
o F1 - bateria je to minimum co natahuje dlzku vozu. skludne by to mohli skratit o meter aj s pohonom ktory maju teraz. Otazkou su narazove a deformacne zony.
O F1.
Nedávno tady dával @PUFF video o mazání převodovky a ta byla propojená k motoru asi třiceti centimetrovou hřídelí. Samozřejmě kvůli ERSu.
Kde je ta doby kdy Colin s Cosworthem připojil motor přímo na šasi a převodovka s rozvodovkou byla součásti motoru.
Jó tehdy ještě závodily formule, dnes jsou formule skoro delší než gondoly v Benátkách.
Myslíš tu dobu, kdy Jochen Rindt prohlásil: “Když mě předběhne vlastní zadní kolo, vím, že sedím v Lotusu”?
Přesně tu.
Colina by asi klepla Pepka, kdyby slyšel, že dnešní vozy budou s jezdcem vážit téměř tunu.
Ho kleplo stejně…
Asi mu někdo věštil budoucnost F1.