V tom nic unikátního není, je to normální pomocné kritérium, tady slouží k rozdělení peněz - proč ne . Týmy soutěží jenom započtením výsledků jednotlivců. Až se budou jezdit v F1 štafety, bude to něco jiného.
Hokejové týmy taky sbírají body za to, že individua odvedou svoji práci
Však si tuhle poctu Honda zcela zaslouží.
Tým stojí za všema, i za šachisty, ale za mě je F1 a obecně motorsport týmovější a to o hodně, protože na technice, ať chceš nebo nechceš, záleží daleko víc než na jezdci. Tak tomu není ve sprintu, v tenise, v cyklistice nebo lyžování, protože ten materiál, který oni mají/potřebují je ± velice podobný a drtivý podíl tvoří individualita…ale jak píšu, vše by se dalo označit vlastně za týmový sport, našel bych příklady z alpského lyžování, kdy závodník změnil trenéra a jezdil o třídu jinde - napřiklad Tina Maze, tam to bylo o trenérském týmu. Nicméně to mám stále víc spojeno s individualitou než týmem.
A co WEC - 24h Le Mans? to je individuální, akorát se střídají 3 v jednom autě?
Správná připomínka.
no…a tak ono si stačí i všimnout, že jezdci po závodě často mluví v množném čísle. Proč asi?
Třeba Bolta jsem nikdy neslyšel aby řikal dneska jsme běželi skvěle.
…nevím kde mám ten gif s absurd argumenty…
Ale vítěz je vždycky tým ve složení xxxxx. Každý tým se skládá z individualit, to je vlastnost týmu/kolektivu.
Občas mě příjde, že je tu jazyková bariéra …a to přitom mluvíme jedním jazykem
… no právě, a v F1 je to sakra pořádný kolektiv lidí.
Ano a proto plati to co psala @Evap
Takze bud je vitezem team, hokejovy team, nebo Frome, nebo Verstappen. V prvnim pripade jde o teamovy sport, v druhem a tretim o individualni. To ze Frome vyhraje Tour a na casovce ho rozjizdeji domestikove a do kopce dvakrat vytahl team v tom nehraje roli.
4 x 100 metru je teamovy vykon a asi se shodneme ze sprint na 100 metru je individualni vykon ne?
To ze na technice zalezi vic nez na individualnim vykonu, je diskutabilni, viz. minula sezona v F1.
Nicmene i kdyz to prijmu. Tak Frome by proste na skladacce nevyhral. Bezci na lyzich kolikrat vyhraji diky servismanovi.
Kdyz se ty posadis do soucasneho McLarenu, myslis ze vyhrajes?
Takhle se muzeme dohadovat do nekonecna.
Zkratka soutez konci vyhlasenim individualniho viteze. Je to rozhodujici kriterium. Mistr sveta je jednotlivec.
Tak jako z hokeje nedela individualni sport Hartova trofej, tak z formule 1, nedela kolektivni sport pohar konstrukreru.
Odpovídala jsem na narážku o hokejovém týmu. Ten se samozřejmě skládá z individualit, ale soutěží jako tým v konkrétním složení. V F1 opravdu nenastupuje tým Red Bull 1 ve složení Verstappen, Lambiase, šéfmechanik, 8 nebo kolik mechaniků…), ale jenom Verstappen.
No já tam vidím více lidí kteří se na tom podílejí. Jo, když se nasedá do stejných aut, pak je to individuální závod. To v F1 ale není a podílí se na tom mnoho lidí a ve výsledcích mají obrovský vliv. V drtivé většině mnohem větší než jezdec samotný. Když vyhraje jezdec, nevyhraje jen on, ale i ten tým v kterém jezdí.
Doslova je to titul konstrukterů, stejně jako je titul jezdců. Co na tom furt nechápete
Já to chápu jak to myslí Evap, začala tady slovíčkařit jak jí přijde fascinující, že to někdo nazývá týmovým sportem. Chápu jak to myslí a i přesto budu psát, že je to daleko daleko nejtýmovější sport a že technika >>> jezdec v F1 a že to u řady dalších sportů tak neplatí a jsou pro mě individuálnější.
Už se nedivím proč tolik lidí nadzvedlo, když ALonso řekl, že někdo jako Newey bude daleko důležitější než jezdec, je vidět že nechápeš ten princip, co se tady snažíme říct/napsat a nebo ho nechceš chápat a vzal sis opět jako největší cíl někoho pozurážet.
A taky začínám chápat původ toho tvého že by Verstappen vyhrál i v Haasu, u tebe to žádná ironie nebyla, tys to fakt myslel vážně.
Ale tak poslední příklad, pokud lyžaři vyměníš lyže, tak to na něj skoro žádný dopad mít nebude, velmi rychle se materiálui přizpůsobí - a hlavně parametry jsou v podstatě uplně stejné! Pokud pilotum vyměníš formule, za kterými stojí tým inženýrů a stovek lidí, tak to na něj bude mít drtivý dopad. Přijde mi směšné, že to vůbec někomu musím psát.
Prostě Max hodně oslabil letos, není to technikou a týmem, jen nepodává takové výkony. @tiMur to určitě potvrdí
Jo, ono to zapadá, proto píše že by Max vyhrál i v Haasu, on si myslí že těch 1000 lidí v týmu nedělá rozdíl Teď je teda ještě otázka, proč letos RedBull ještě nevyhrál?
@Situs @HellHogr Už se opravdu točíme v kruhu. Charakteristika individuálního/kolektivního sportu je jasná a F1 je podle ní primárně individuální sport, kolik lidí a techniky se na něm podílí je nepodstatné. Proto je taky jezdecký titul diváckou veřejností, pro kterou je každý sport především určený, ceněný nesrovnatelně víc než pohár konstruktérů - o tom snad není sporu. To je asi všechno, @tiMur promiň .
No, není, a především není jedno jaký mají vliv a jak moc to zasahuje do toho úspěchu. Ale to už se opravdu točíme v kruhu a to proč to považuji za týmový sport jsem předložil. Myslím že to tak bere spoustu lidí a “proto vyhráváme spolu, prohráváme spolu”.