Pole position má mať víťaz kvalifikácie, krúti hlavou Vettel | Magazín F1 - F1online.sk

Tento víkend nás netradične čaká kvalifikácia už v piatok. O jej víťazovi však nebudeme hovoriť ako o držiteľovi pole position; bude to len prostý víťaz kvalifikácie. Pole position bude totižto udelená až najrýchlejšiemu mužovi šprintových pretekov. Sebastian Vettel sa pri pomyslení na tento fakt len neveriacky chytá za čelo.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/36424/pole-position-ma-mat-vitaz-kvalifikacie-kruti-hlavou-vettel

S oboma súhlasím. Je to celé blbo vymyslené a nelogické. Podobne dokašľali aj F2 a F3, kedy vlastne ani nie je jasné, kde kto bude štartovať. Ale na Bernieho mieste by som sa veľmi neozýval… Je to totiž človek, ktorý chcel v pretekoch rozdávať madaily a majstrovské tituly mal brať týpek s najviac zlatými medailami, bez ohľadu na počet získaných bodov. Akú to malo mať logiku, doteraz nechápem…

Pokiaľ víťaz toho zajtrajšieho experimentu nezíska pole position do závodu a do štatistík, tak prečo sa to vlastne volá kvalifikácia. Naviac tie časy v ktorých sa to udeje sú fakt debilné.
Verím, že to bude ojedinelá záležitosť.

Rozumím Vettelovi ale je to složitější. Pole position znamená první startovní pozice do závodu a pokud oni ponechávají vnímání hlavního závodu na neděli kde sobotní sprint toho není součástí (i když ve skutečnosti je) tak to jinak nejde brát. Ono podobně jsem to cítil když si třeba někdo vyjel první místo v kvalifikaci a pak o to přišel třeba trestem, tak nějak se mi příčí že kdo byl nejrychlejší v kvalifikaci nemá PP ale tak to je.

Nějakou statistickou PP stejně moc nežeru, body se taky mění, počet závodů taky, množství týmů taky, moc to prostě historicky stejně porovnatelný není. Já mít sprint nemusím ale když už to chtějí zkusit, jsem rád že zůstane i klasická kvalifikace a určitě mrknu i na ten sprint.

Som zvedavý, ako to bude tento víkend vyzerať, ale vôbec nechápem prečo šprtajú do niečoho, čo podľa mňa funguje, má svoju logiku a tradíciu. Normálna kvalifikácia je cez niektoré víkendy ešte napínavejšia ako závody. Mali by sa sústrediť radšej na iné veci, ktoré pomôžu kvalitnejšiemu víkendu a nie babrať do niečoho čo dlhodobo funguje a neviem o tom, aby sa nejaký fanúšik F1 sťažoval na systém závodného víkendu. Celé je to podľa mňa nezmysel, ale uvidíme že čo to bude.

1 Like

Toto je cele uplna kravina. V podstate sa jedna o dlhsie preteky rozdelene do dvoch dni. Radsej to mohli cele nechat na nedelu a zacinat o 2 hodiny skor.

1 Like