Po sérii odchodov spochybnil Wolff vedenie FIA: Ako líder musíte vytvoriť kultúru a prostredie | Magazín F1 - F1online.sk

Asi myslel, Todta se ženou, Domenicalliho, Brawna, Tombazise.
Už tam zbyl jen Tombazis. :stuck_out_tongue:

Aspoň to nahrazuje nestrannými jako jsou třeba Frederico Lodi ředitel pro rozpočtové stropy nebo Tim Malyon jako sportovní ředitel.

1 Like

Ptám se, protože mě tenhle pohled zajímá, já nezaznamenal tlačenku od FIA pro Mercedes. Jinak personální obsazování FIA je klíčem, kdo zrovna je oblíbený, takže po Ferrari RB :smiley:

Sezona 2021, fakticky komplet vcetne AD2021, vyjma posledniho kola, kdy konecne doslo na respektovani pravidel a dohod. Das, utajene testy pneu Mercedesu, tajemne snizeni vykonu Ferrari tusim 2019, uprava pravidel ohledne vysky podlahy 2022, dalsi lanko na okraj podlahy 2022. Informace o prekroceni budgetu stran RB, ktery mel Wolf drive nez RB, uprava metodiky kontroly flexe podlahy, ktera se ve finale vymstila prave Mercedesu.

Jakmile videl kdekoliv Mercedes cokoliv co se pohybovalo v sede zone, okamzite nasledovala reakce FIA ktera tomu mela zamezit.

Kdyz v roce 2022 predstavil Mercedes svuj koncept a konstrukce drzici zpetna zrcatka vykazovala jednoznacne parametry aerodynamickeho prvku vse v poradku.

Za posledni tri roky, byl vuz Mercedesu dvakrat shledan nelegalnim. Vzdy ho ridil Hamilton. Tyto kontroly probihaji nahodne, vzdy je pri Mercedesu kontrolovan i jejich nejvetsi oponent RB. Zadna jina staj tyto problemy nemela.

Kdyz RB prekrocil budget 2021 FIA na nej uprela extremni pozornost a vyroky na zvysenou kontrolu stran FIA se to jen hemzilo.

Mercedes do zavodu ( kvalifikaci ) posila nelegalni auta, ale zvysena kontrola? Nic jsem nezaznamenal.

Staci?

7 Likes

Nestačí, lebo to je co? v čem spočívala tlačenka Mercedesu 2021? že se změnili pravidla na poslední chvíli v oblasti, aby Mercedes ztratil na výkonnosti? nebo máš na mysli to, jak Max vytlačil Hama až do Boliívie, že je to fair racing, ale ostatní za to dostávali trest? A AD21? vážně? ona byla někdy dohoda, že se pustí jen část monopostů o kolo pozadu? a můžeš mi tu dohodu poslat, protože já o ničem takovém nečetl a sám Masi rok předtím řekl, že musí všechny monoposty nebo žádný, to co se tam ukázalo bylo překroucení pravidel, nic jiného.

Tajné snížení výkonnů motorů Ferrari byla tlačenka Mercedesu? že se začilo řešit, kdy Ferrari má tak masivní gains na rovinkách, přišla tajná dohoda a snížení v 2020, to byla tlačenka Mercedesu? nebyla to tlačenka Ferrari, kdy McL dostal DQ 07 za práci s daty jiného týmu?

Nevím jaký údajný test Mercedesu myslíš, jestli ten 2013, tak za něj dostali trest, jestli nebyl dostačující, to se můžeme o tom bavit, ale trest dostali.

Pravidla 2022 včetně lanek nebylo protože Mercedes, na to si stěžovalo víc týmů, lanka navíc úvítal i McL, Williams, Haas, takže tak.

Co se týče cost capu a informace o něm, nepamatuji si to přesně, ale tam s tím přišli novináři a Wolff i ostatní šéfové to komentovali tak, že jestli je to pravda, musí přijít tvrdý trest, na to Horner vyřvával, jak to dá k soudu, že je to porušení dobrýho jména RB.

Ty flexi podlahy se řešili už od testů.

Jaký šedy zony myslíš, nepamatuju si, že by na popud Mercedesu se zakazovalo x věcí.

X dílů (nebo součástí díl) vykazují prvky aktivní aero (viz zakončení podlahy u Ferrari) nikdo nic nenamítá.

Žádná jiná stáj nebyla DQ za poslední dva roky? to není pravda, DQ byl i Leclerc za stejnou věc, jako Ham v Austinu

2 Likes

@Hedgehog největší hater Wolffa tu má žně

Napr. v r.2021 na popud Mercedesu sa z legalneho zadneho kridla RB zrazu stalo nelegalne a uprostred sezony Wolf si vydupal zmenu pravidiel.
Ked Toto hovori o etike, je to na pobavenie …

4 Likes

Myslíš kauza flexi křídel? Kdy RB si stěžoval na Mercedes a přední křídla a Mercedes na RB a zadní křídla?

Zmena pravidla byla hlasena dostatecne dopredu.

Mam na mysli Bahrajn kdy Hamilton prekracoval limity trate a kdyz to zacal delat Max prisel zakaz,

Mam na mysli navysovani a testovani motoru v zavodech, ktere meli za cil zvysit vykon motoru, nikoli jeho spolehlivost. Jednalo se jednoznacne o poruseni psaneho a vyuziti sede zony.

Mam na mysli zprisneni testu zadniho kridla ohledne flexe, na ktere poukazoval Mercedes. Reakce RB na predni kridlo Mercedesu bez odezvy

Mam na mysli absenci trestu pro Hamiltona za nescetne blokovani souperu.

V AD 2021 mam na mysli Hamiltonovo predjeti mimo limity trate

V Ad21 mam na mysli nevypusteni SC po urgenci Wolfa v prubehu zavodu

V AD21 mam na mysli nespusteni procedury stran Masiho na opetovne spusteni zavodu drive nez v jednom kole, kdy i tvuj Alonso hlasil tri kola pred koncem cistou trat a podivoval se proc se nezavodi. Cimz se spustila cela ta lavina.

Mam na mysli servilni zpravu FIA, ktera vsechno hazela na Masiho, ale soucasne zmenila pravidla, aby bylo jasno. Coz byl nesmysl, protoze pokud doslo k selhani jednotlivce nac menit pravidla, kdyz jsou tedy jasna.

Ferrari vyhovovalo mereni prutoku paliva podle tehdejsi metodiky. Metodika byla zmenena po urgenci RB a Mercedesu ( ano byl tam i RB, ale Mercedes ma casto spojence i z jinych teamu, nicmene spolecny jmenovatel je vzdy Mercedes).

Zadna tejna dohoda nebyla prokazana a bavit se o tom budu az prokazana bude

O tlacence Ferrari nebyla rec a nehodlam menit tema.

Ano ten.

A zadny z tebou jmenovanych to nemel namontovane cca 90 minut po zverejneni upravy

Prvni s tim prisel Wolf a Horner, ktery ty informace nemel prirozene rval. Ostatni komentovali vyjadreni Wolfa. Horner udelal chybu ze neveril informacim Wolfa, ktere mel pravdepodobne od sve pravnicky. Ktera mimochodem k nim nemela mit pristup.

Neresim aktivni aero, resim uchyceni zpetnych zrcatek ktere je jasne definovano

Ano mas pravdu, muj omyl. Zvysil bych dohled i nad Ferrari.

2 Likes

Promiň, ale tady se točíme v kruhu, ty nechceš uznat žádný argument a potom napíšeš, že nechceš uhybat o tematu, přitom tematem má být tlacenka od FIA, co chceš dokazovat o tom, co sama FIA vyhlasila?

Jasne ze se tocime v kruhu. Ja nijak nezastiram ze mam na Wolfa a Mercedes pifku. Vnimam ho negativne.

Tvoje a nekterych ostatnich nazory na sezonu 2021 respektuju, ale nesouhlasim s nima.

Fakticky vsechno co jsi napsal ma logiku a vlastni uhel pohledu. Ja si myslim ze se mylis a vidis to spatne, ty si pravdepodobne myslis ze se mylim ja. Jestli v tom vidis logiku nevim, ale neni to dulezite.

Nemusime presvedcit jeden druheho. Ty mas bliz k Mercedesu ja k Maxovi. A ac to tak mozna nevypada, RB je mi vcelku jedno, i kdyz Marko a Horner mi pripadaji fajn. Ale tech je v F1 vic.

Clanek o Ferrari jsem nedocetl, moje anglina neni na to dost dobra, ale prislo my ze jde o vety typu. Udelali jsme to a to a doslo k tomu a tomu a z toho jsem vydedukovali ze Ferrari delalo to a to.

Vubec nevim ceho se ta tajna dohoda tykala. Treba prave zprisneni mereni. Ma jeste Ferrari v nekterych oblastech pravo veta? Treba to byla dohoda neco za neco. Ale to je jedno. Bylo to na popud Mercedesu.

Muj nazor na Mercedes, Wolfa a Hamiltona je dan jejich chovanim. Tak jako jinych na Alonsa, nebo Maxe. Alonso je namocen do jednoho z nejvetsich skandalu v F1. Vedel o tom? Mozna ze jo. Jak na to pohlizim? I dont care.

Byl Max v Jedach 2021 moc tvrdej? Byl. Meni to pro me neco? Ne. Vyboxoval loni dvakrat Hamilton Piastriho? Vadi mi to? Ne. Vadi mi Hamiltonovo chovani po Jedah 2023? No sakra jo. Vadi mi jeho pokrytectvi? Ano.

4 Likes

Hezky jsi to napsal.
Je to ale shrnutí toho, jak tendenčně FIA funguje.
Po extra dlouhém období temna, kdy se tlačilo Ferrari, přišlo období temna, kdy se tlačil Mercedes…
Já s tím problém nemám, jak jsem už psal, F1 není sport, je to technologická soutěž, kde politika je součástí soutěžní výbavy.

Problém ale asi nastane nyní, kdy FIA bude možná plně pod kontrolou Saúdů, kteří vlastní několik stájí…
Proto nyní ty boje uvnitř.

Mimochodem pro mě je hlavní záhadou sezony 21, to extrémní navýšení výkonu Hamiltonova vozu v posledních několika závodech. Jestli totiž byl někde spáchán podvod, tak to muselo být tady.
Nic nedává smysl a už vůbec ne to, že to nikdo nerozporoval.
Je lehké spočítat, že motorem to být nemohlo pokud byl legální.

1 Like

Presne tak.
A co sa nestalo ?
Legalne zadne kridlo RB bol prehlasene ze nelegalne.
A predne kridlo Mercedesu ostalo ako bolo, bez zmeny.
Tramtadadááááááááá

1 Like

Ne to není pravda, zmenilo se testovani flexibility předního i zadního křídla, i díky tomu byl Ham DQ v kvalifikaci Brazilie 2021

Díky za tenhle přístup, na ferovku si řekl, jak to máš a jak to vnímáš a já beru tvoje argumenty, asi bych to ukončil na tom, že se shodneme na něčem a na zbytku ne :grinning:

1 Like

Vo velkej vacsine s tebou suhlasim, ale to komu isla FIA na ruku je jednoduche zistit a nie je to uhol pohladu, ale fakt.

Povolenie prveho lanka v noci pred prvou quali (alebo treningom?) sezony 2022. Jediny kto to lanko naozaj potreboval bol Mercedes. Jediny kto plakal, ze bez neho ich monopost mozno nedokonci celu dlzku pretekov bol Mercedes.

Nikto iny to lanko nepotreboval. Ale ked uz ho schvalili, tak jasne, ze ho vyuzili. O druhom lanku sa snad ani nemusime bavit, to je len potvrdenie toho, komu FIA nahravala celu hybridnu eru az dodnes. :slight_smile:

1 Like

Majll we just need one lap.
Jj pomahalo se Mercedesu :grinning:

Prepac nepresvedcis ma o tom, ze Mercedes bol viac poskodeny ako zvyhodneny.
Od r.2014 som F1 sledoval pozorne a mam vo veci jasno.

1 Like
  • Majkl I sent you an email.
  • Please no safety car

A tak ďalej a tak ďalej :slight_smile:

@Triper ty si mal v úlohe s lietadlom chybu, správne to je takto:

2 Likes

To je nějaký vtip na téma toho, co jsem sem dával…