Bohužel je tohle důsledek druhé strany počítačové mince. Do mobilů dnes děti nikdo hnát nemusí a umělecké tvořivosti žádné dítě nepřinutíš.
asi nevedeli prekusnut to jeho doliezanie sa Sulajemom.
Mimochodem tohle ale zas tak drahé není… ABC stálo před rokem 1989 3 koruny, ale poměr cen ve vazbě na platy proti dnešku je třeba násobit minimálně 10x, ale spíš aspoň 12x, tedy bychom začínali na 30-36 korun. A když je vystřihovánka součást časopisu s nákladem 300 tisíc (tolik to opravdu před rokem 1989 bylo, 200 tisíc už v roce 1975, tak se cena rozpočítá propastně snáze, než pro samostatný prodej, kde 10 tisíc bude v rovině senzace, reálně to budou jednotky tisíc. Když se to tak vezme kolem a kolem, tak je dnešní cena 198 za jednu vystřihovánku formule proti těm starým opravdu spíš nízká.
K té kvalitě vystřihovánek předrevolučního ABC - ony zas tak skvělé nebyly, spíš bych použil slovo “unikátní”. Hlavně Richard Vyškovský to víceméně kreslil ručně a velmi zajímavým stylem vybarvování, to v zahraničí moc vidět nebylo. Ale zase si to neidealizujme, šlo o celkem jednoduché varianty. Stavěl jsem třeba některé věci z Polska, kdy si na to hodně potrpí a tam se to dostává trochu jinam. Třeba torpédoborec Orkan (ať dám konkrétní příklad) se staví na pevnou kostru z tvrdého kartonu, která se postupně polepuje, počet detailů šílený a podobných modelů mají mraky.
Ale to ABC holt mělo určitou “duši”, to se musí nechat.
Cenu jsem bral spíše jako vzpomínku, než porovnání hodnot. ABC vždy bylo určené pro děti a na ně měl tehdejší režim jiný pohled než dnes. Já taky chodil do Svazarmu na motokáry za 50,-Kč na rok a dnes by mi nestačilo ani 50 000,-.
Děkuji za hodnotný příspěvek.
Ty jo, tak to smekam.