Norris je možno najlepším jazdcom mladej generácie, myslí si Rosberg | Magazín F1 - F1online.sk

O sedačku v McLarene sa nám strhla obrovská bitka, no Landovi Norrisovi stačí ju s otvoreným popcornom sledovať. S britskou stajňou má totiž podpísaný dlhodobý kontrakt, no čo je dôležitejšie, McLaren sa takého klenotu medzi jazdcami určite nebude chcieť vzdať, veď podľa Nica Rosberga je tým najlepším, čo nová generácia pilotov ponúka.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/73449/norris-je-mozno-najlepsim-jazdcom-mladej-generacie-mysli-si-rosberg

No, keď ten nadpis uvidí Kiks, tak možno Nicovi pošle mail, prečo sa tak veľmi mýli :smiley: .

5 Likes

Na to jak se Landovi daří je hodně nenápadný. Jiní by do světa hlásali jak odvedli dokonaloupráci a jak se během kvaldy a pak i závodu vyždímali ze všech sil, ale Lando normálka. Nikde žádné nahánění médií se superlativy o sobě ani reklama jak zachraňuje svět.

Prostě nikde nic takového, jen dobře odvedená práce.

1 Like

Výsledky v juniorskych kategóriach hovoria v prospech iných pilotov, ale určite je Lando momentálne na fantastickej úrovni. Ale tvrdiť, že je najlepším jazdcom z mladíkov je zatiaľ trošku prehnané, už len Russell je pravdepodobne o trošku vyššie. Každopádne, v Mclarene mu prostredie a auto krásne sadli, snáď sa s ním zapojí do boja o titul, schopnosti na to má, potrebuje auto. Bude zaujímavé sledovať ďalších pár rokov, keďže rovnaké, ak nie väčšie schopnosti majú Russell, Leclerc a Verstappen, bude zábava.

2 Likes

Na mna tiez Norris velmi zaposobil a preto by som v tomto pripade aj vedel suhlasit s Rosbergom. Vo vysledku su vsak Russell aj Norris mimoriadne dobry a maju svetlu buducnost v F1, o tom, ktory z nich je marginalne lepsi, sa podla mna hadat netreba.

Velky rozdiel je samozrejme v tomto, ze Norris je zarezany v McLarene bez perspektivy boja o celo, kym Russell sedi v top time. Sice musel obetovat prve roky kariery, no vo vysledku to zvladol ovela lepsie nez Norris, ktoreho dlhodoba zmluva s McLarenom je pre mna nepochopitelna.

V kazdom pripade su vo vseobecnosti Rosbergove analyzy vskutku nepouzitelne, vacsinou sa jedna o zhrnutie uplne ocividnych skutocnosti alebo nejaky nenapadny pasivny utok voci Hamiltonovi. Skor to posobi tak, ze Rosberg zabija cas na dochodku a absentuje akakolvek snaha o serioznu a svedomitu pracu.

2 Likes

Minuli rok mal Norris auto na urovni dnesneho mercedesu takze uz v spickovom aute sedel…ale skor by sme predsa povedali ze mercedes tento rok.ozaj neni spickovy

1 Like

Ja osobne radím Norrisa do kategórie, v akej som mal Ricciho, keď bol ešte v RB, tj. dobrý pretekár, ale žeby som ho považoval za triedu: Leclerc, Max, George, to povedať nemôžem.

Určite je lepší, ako štandardne dobrá “dvojka”, ale na celkovú jednotku je podľa mňa slabý, najmä v konkurencii, akú má dnes v iných tímoch. (to neberiem do úvahy výkonnosť tímov) :slight_smile:
Možno by som zmenil naňho názor, ak by sa McLaren trocha posunul nahor a videli by sme ho notoricky v boji aspoň o pódiá (vo väčšej miere, ako minulý rok) ale inak si myslím, čo som napísal. Keďže Piastri nebude definitívne jazdiť za Alpine, kombinácia Lando a Piastri by bola celkom zaujímavá :slight_smile: aj keď Landovi by sa to nepáčilo, ale aspoň by to bola dobrá výzva.

2 Likes

Skutočný kráľ mladej generácie.

1 Like

A v com je napr. taky Charles tak perfektny oproti Landovi? Uprimne nechapem tie chvalopsevy na Charlesa a podcenovanie ostatnych, pricom uprimne, tiez jazdi len to, co auto dovoli, zatial co on z nich asi zatial urobil aj celkom jasne najviac chyb… a Lando najmenej.

Ano, uz vyhral par pretekov, ale proste mal stastie, ze ako prvy z tejto trojice (Charles/Lando/George) dostal ako tak dobre auto. George este ho len dostava a Lando ho este nemal (maximalne tak Monza/Rusko min. rok a jazdil tam fantasticky).

Mne Lando pride z nich jasne najkonzistentnejsi, akurat nemal moznost zatial ukazat, ako vie kontrolovat preteky vpredu. Robi absolutne minimum chyb, je dobry v Q aj v race. Jedine co ostava je zistit, ake to bude pod tlakom, co nevieme ani ako pojde Georgovi… Problem je len a len v tom, ze realne hrozi, ze Lando sa mozno fakt tak skoro do top auta nedostane

2 Likes

Tak, ako som písal v mojom komentári, ak sa začne prejavovať lepšie na vyšších priečkach (pódiá, prípadná výhra), tak naňho zmením názor. :slight_smile:
Mimochodom z nich troch pričuchol k “najlepšiemu autu” práve Lando a je tam doteraz, Leclerc začínal v Alfe a podával tiež dobré výkony, podobné Landovi, George je už “známa firma” - čo sa týka “kvasenia” vo Williamse. :slight_smile:
Viem, že to nie je nejaká referencia pre niektorých, ale Charles je jeden z troch jazdcov, ktorý vyhral F3/F2 na prvý krát, vyhral už pár pretekov v F1ke, čo mohol pár krát aj Lando ale videli sme, ako to dopadlo (raz mu to uchmatol Ricci a druhý krát bol nerozvážny), a tým, čo mám napozerané, som si ten názor len tak nevycucal z prsta :smiley: , keď sa Lando dostane do boja v popredí a bude ukazovať, že na to naozaj má, tak nemám problém prehodnotiť môj názor :slight_smile: , zatiaľ si o ňom myslím svoje.

Len by som poopravil - Ricci mu víťazstvo neuchmatol, Landovi bolo povedané, že takto je to dobre… Mali 1-2, ak by Landa team pustil, že môže pretekať, predbehol by ho a potom by mali 1 a možno tak 4/5. Mne to prišlo ako čisto teamová réžia vtedy, a Lando urobil, čo bolo dobré pre team. Aj preto mi je sympatický, že je aj teamový hráč, ale bolo mi to ľúto. A Soči nie je o čom - to bola chyba. Nielen LN ale aj teamu, ale to už je jedno.

1 Like

Lando je great, těším se až Ricciho někdo vystřídá a uvidím další jiné srovnání s ním. Úplného nováčka jako třeba Piastri ale uplně nemyslím, tam to bude chtít minimálně sezónu učení.

1 Like

V tomto osobne ja nesúhlasím. O tom aká je Russell trieda sa vpodstate vedelo už keď bol vo Williamse a nemusel bojovať o pódia (aj keď to niektorí spochybňovali tiež). Ale chápem, že si to myslel tak, že to by ti až možno zmenilo pohľad na Norrisa. Ja si myslím, že to, že patrí prakticky na jednu úroven s Verstappenom, Leclercom a Russellom vidno už nejaký čas. Russellovi a Norrisovi možno chýbajú skúsenosti s bojom o titul, ale to je podľa mňa vec, ktorú si človek rýchlo osvojí. Rýchlostne sú podľa mňa na viacmenej rovnakej úrovni a ukázali to všetcia viac ako len pár krát. Chýba mu možno ešte väčší kľud a rozvaha, ale nedá sa povedať, že túto vlastnosť mali rýchlo aj Leclerc alebo Verstappen.

2 Likes

Na tych vyssich prieckach nie je prave kvoli autu, ze? BTW je jedinym mimo top 3 teamov tuto sezonu ktory predsa len to podium uz dal… a aj minule sezony tych podii dal celkom dost na to, ake ma auto

v Monze bol fantasticky a zaroven skvely teamovy hrac, kritizovat ho za ten vykon je dost odvazne…
v Rusku jazdil paradne a nakoniec sa stala kombinacia jeho horsieho usudku a primarne chyba teamu, ktora ho nechala v tom doslova vykupat sameho; ani Lewis nechcel ist na tu zastavku a donutil ho team, inac by skoncil zle nedobre aj on - a to sa asi o Lewisovych kvalitach vadit nemusime…

ved pozri na Charlesa… ten sa ako uz skuseny vitaz viacerych VC sa vybural z 1. miesta aj ked neprsalo, takze tvojou logikou by mal byt teda hoooodne nizko hodnoteny jazdec (a to teraz nechcem sa do Charlesa navazat, vies ako to myslim)

ja si zatial sam k Landovi cestu hladam, nejako mi ludsky nesadol, takeho Daniela mam ovela radsej… ale cisto pragmaticky ked sa na to pozriem, tak momentalne podava famozne vykony

ak myslis preto, lebo je to McLaren, tak si pozri nedavnu historiu… netreba chodit daleko a zistis, aky “vitazny” team to bohuzial je teraz. McLaren mozno byval top team, ziskal mnozstvo titulov a vitazstiev, ale zial uz dobrych 10 rokov je od toho veeeelmi vzdialeny
a ta jedna Monza bola daleko neskor, ako Charles uz ziskal par vyhier s Ferrari, takze fakt neviem akou logikou podla teba pricuchol k “najlepsiemu autu” z nich najskor… este aj George v Bahrajne ked este len zaskakoval dostal tu sancu skorej - a to pisem len o sance na vyhru v jednej VC, nie o vitaznom aute schopne vyhravat preteky pravidelne…

1 Like

Presne to som napísal Donnie :smiley: , “George je už “známa firma” - čo sa týka “kvasenia” vo Williamse” ergo ten talent som tam videl a podľa mňa ho zbytočne zahadzovali v “backmarkerovom” tíme, “známa firma” - vieme, že je talentovaný, “kvasenie” - zahadzovanie talentu na konci poľa už príliš dlho. Ale chápem, že vtedy mu okolnosti neumožňovali, aby sa dostal do lepšieho tímu, až kým nemal Wolff osvietenie :smiley: .

Podľa mňa Lando na Georga čistým tempom nemá, na tom sa bohužiaľ nikdy nezhodneme. Akokoľvek mi môže byť Lando sympatický, jednoducho ho neviem zaradiť do tej trojky, ktorú som vymenoval. :slight_smile:

Hej, to je síce fajn ale podľa mňa si to mohol uchmatnúť a mal by víťazstvo, ako čakať, kým mu zase do lona spadne ďalšia šanca, a ako sme videli - spadla mu ale tento krát to bolo komplikovanejšie a nezvládol to. Spätne sa to ľahšie hovorí :slight_smile: ale nabudúce už hádam bude Lando dobre vedieť, že netreba robiť Riccimu charitu ale treba si niečo uchmatnúť aj pre seba. :slight_smile:

Výkonnosť monopostu som spomenul v mojom prvom komentári. :slight_smile:

Tož, som odvážny, “lvi žerou první” :smiley: Lando mal podľa mňa vyhrať, teraz musí bohužiaľ čakať znova na podobnú príležitosť, tak dúfam, že si ju už tretí krát nenechá ujsť. :slight_smile:

Leclerc jazdí vo Ferrari riadené Binottom :smiley: , takže to hovorí samo za seba, okolnosti poznáme, Ferrari a McLaren sú typologicky odlišné tímy. :slight_smile:

Ok :slight_smile:
Leclerc začínal v Alfe v 2018 - priečka v PK = 8.
George začínal vo Williamse v 2019 - priečka v PK = 10.
Lando začínal v McLarene v 2019 - priečka v PK = 4.
(následne v 2020. = 3. a v 2021 zase 4. )

Ergo Lando “pričuchol k najlepšiemu autu”, ako prvý - to “prvý” som tam mal dodať, pretože som to “pričuchol” myslel práve v tom zmysle. :slight_smile:
A to “je tam doteraz” je len k jeho benefitu :slight_smile: , nie je v takom toxickom prostredí, ako napríklad Leclerc teraz vo Ferrari, taktiež nemusel byť až tak frustrovaný v takom tíme, ako Williams, v ktorom “čučal” George. :slight_smile:

Ja ho veľmi rád uvidím bojovať spolu s McLarenom na popredných priečkach, ale zatiaľ si nemyslím, že patrí medzi Georga, Maxa a Leclerca, o ktorých si myslím, že sú generačné talenty, o Landovi tento názor bohužiaľ nemám. :slight_smile:

zhodneme sa asi iba na tom, ze sa nezhodneme
dalej tato diskusia tympadom straca zmysel #peace

Ja síce nie som zatiaľ presvedčená, že Lando patrí k tým 3 a na Lando hype train sa neveziem ako túto Rosberg. Napriek tomu nemám potrebu rozoberať to, kým to nejak reálne nezmeriame- hoci sa na veci môžme pozerat historicky atď atď.

Hoci podľa mňa nadpriemerny monopost,už v ruke mal. To je môj názor na McLaren minulých rokov- lebo nemám dojem, že bol horší ako napríklad tento Mercedes, ktorí k top autám zaraďujeme hoci nie je úplne na vrchole.
Jeho výsledky za 3 roky v ňom, sú nadpriemerne to sa dohodneme. Hoci Russell v takom aute ma podobný počet pódií ako on za 3 roky za pol roka a za kolegu pritom LH, aj tak si myslím, že Pýtať sa či by v ňom niekto z tých 3 dokázal viac, nie je na mieste. Aj keby tak o minimum podľa mna ! Najmä z hľadiska tempa- nie rozhodnuti. Lebo ty z autá viac ako v ňom je nedostaneš. A často úprimne to či vyhráš závisí od autá, okolnosti, šťastia, veci ktoré nevieš ovplyvniť ! A aj ak vieš tak niekedy je to veľmi ťažké rozhodnúť správne - vždy správne sa nerozhodne ani Lewis či Alonso!

Tváriť sa že byt tam Max tak idu rýchlejšie, je asi taký bullshit ako mi liezlo na nervy keď niekto tvrdil, že by to tak bolo v prípade Williamsu. To je proste hovadina a aj Max keď mal auto P3 nedokázal reálne bojovať o win ( keď sa nič nestalo zvláštne), nech je akokoľvek rýchly !

Hoci nemyslím, že Rici je momentálne nejake merítko výkonov druhého pilota, lebo ten je original mimo. Faktom je že nezrušil ani Sainza, ktorý dostáva od Charlesa kvalitne (tempom )- práve preto nie som o tom presvedčena- zatiaľ, ze tam patrí. Ale to je môj subjektívny postoj. A preto ho nebudem vyhlasovať za svätú pravdu, lebo neznášam porovnávanie vykonov pilota s viditeľne slabším kolegom - a uberanie kreditu tomu, čo to s tým autom dokázal. Pretože to či on je dobrý a ako jazdi nema s kolegom nič spoločne - ak je niekto výnimočný a dokáže viac ako by sa čakalo tak to je vidieť aj keby jazdil vo Williamse a vedľa sedel Roy Nissany ! Nie to v Mclarene vedľa Ricciarda.

Najmä každý rok je iný, každé auto je ine, okolnosti sú ine, piloti sa vyvyjaju - možno dnes by Sainza sfúkol. Who knows ?

Tak aj tak mám alergiu na kecy typu hen akého ma kolegu, možno ma auto naviac len kolega nie, veď tam ak tak nie je každé preteky, toto či hento tito vedia a on nie ( že mu to možno nedovolil monopost je jedno) a podobne dristy - lebo to či pilot podáva dobry výkon alebo nie nezávisí od tohto. Mne to vadilo u GR a vadí mi to aj tu.

Neznášam keď sa pilotom vyčíta niečo na co nemajú vplyv ! Keď sa rovnaké výkony či dokonca výsledky čakajú od pilota vzadu a od toho co ma top auto.
Jeho rozhodnutia ohľadom autá napr. sú zložitejšie- lebo to auto je komplikovanejšie ako to ich atď atď. A v tejto pozícii je aj Lando. Niekedy mu McLaren da šancu zažiariť lebo auto ide. Niekedy je to auto úplne mimo a nech Robí čokoľvek - hoci poda aj rovnaký výkon tak výsledok je proste iný.

Od top pilota ja čakám že sa stále pohybuje minimálne, tam na co ma jeho auto- ze dokáže maximalizovať ten výkon a neposlat taký RB či v minulosti Mercedes na 8 miesto hoci auto dominuje ! A ja nemám dojem, že Lando by to nedokázal s Mclarenom - vždy ( ak nemá problém technickeho rázu) je tam kde by pri pohľade na auto mal byt, poprípade o trošičku lepšie. To, že to kde by reálne mal byt je veľmi variabilne spôsobuje to auto.

Tak ako nemôžme čakať od LH s GR, ktorí stále musia veľmi citlivo pracovať s autom ktoré bolo slabé na Q, že v nej vždy opakovane skončia na rovnakom mieste ( a to LH je teda iný kaliber) tak to nemôžme čakať ani od Landa, že to dokaze tak “lahko” ako Max či Charles, alebo dnes dokonca už aj George. To ale neurčuje jeho kvality.

Ja si dokonca myslím, že Lando Norris je jediný kto by s nimi mohol aj reálne súperiť. Myslím si aj to, že Lando je výnimočný pilot - za mna najlepsi mimo trojice -Max,CL, GR ( v svojej generácii samozrejme).
To že je výnimočný ho oddeľuje od tych veľmi kvalitných ako Bottas, Perez či Ocon.
Ale automaticky ho to pre mna ani neradi k tým trom.

Prirovnala by som to k Tenisu. Andy Murray bol fanstasticky tenista - jeden z top ktorých sport mal. V inej generácii úplná hviezda. Lepší ako Berdych, Delpotro, či Cilic, ktorí dokázali byt extra trieda istú dobu. Ale hoci pozbieral úspechy, dokázal súperiť s trojicou Nadal, Djokovic, Fedderer ako nikto iný - tak až na ich úroveň nikdy nedosiahol. Niečo malo mu chýbalo a oni mali to niečo nepopisaténe, niečo extra. Kazdi sú ini, kazdi majú iný prístup aj osobnosť, ine podmienky, iny vývoj, každý mali éru kde boli lepíš ako ostatni 2, každi z nich sa vyvíjal iným tempom a preto dozrel v inom case. A to iste Pre mna v F1 v jeho generácii, majú traja piloti - a Lando k ním zatiaľ nepatrí.

Na gride je pre mna Lando taká vlastná skupina, kde je sam ako ten A.Murray. Ja ho sledujem dlho a sudim na základe toho, čo som od neho videla v F1, tento rok aj v minulosti a čo som od neho videla ako od juniora. Pre mna o vlások za nimi.

A takisto bohužiaľ sa zabil kde je- cesta odtiaľ zložitá, kam moc nie je, kolegom tých 3 nebude a ak by aj bol musel by byt výrazne lepší aby dostal prednosť (čo asi nebude), mladší nie je tiež a ak bude “len” na ich úrovni oni sú stále deti svojich timov. Dvojku k ním robiť nepôjde nie je idiot! McLaren na titul nevidím ( ak nič ine Mercedes ma “vplyv” nato aby neporazili ich), jeho pohyb tiež nie. Pre mna z Landovej stany slepá ulička. Aj to mu dáva nevýhodu.
Russell síce bol vo Williamse, ale bolo jasne aký je plán jeho kariéry, a do pár rokov môže byt lídrom top tímu poslednej dekády, u Landa ja ale nevidím to kam by jeho kariéra mala napredovať.

2 Likes

Podľa mňa Lando dopadne podobne, ako Jean Alesi, a to nemyslím v zlom zmysle. :slight_smile:
Teda, ak sa mu nevyskytne príležitosť v nejakom Top tíme (keď tam nebude prítomný jeden zo “svätej trojice”) alebo, žeby sa McLaren nejak vyšvihol, čo je veľmi nepravdepodobné, s tým, že by mali nôž na krku od Mercedesu. :slight_smile: