LIVE: Veľká cena Japonska 2024 | Magazín F1 - F1online.sk

S Hamem se můžou prohodit téměř hned :man_shrugging:

🫢😅

2 Likes

Ne né, jen ať si Sainz ve Ferrari vybojuje ještě lepší vyjednávací pozici.

P2 v celým MS? :slight_smile:

2 Likes

Sainz s Antonellim teda v Mercedesu?

Dal som Ti like a napriek tomu, že si jasne deklaroval, že v diskusii nechceš pokračovať, predsalen sa vyjadrím.
V zásade súhlasím, ale práve preto ako Ty píšeš a aj preto, že si ešte mladší si dovolím napísať niečo, čo Ti možno rozšíri perspektívu.

(keby sa niekto iný chcel navážať, áno vo voľbách 2023 som volil PS a teraz Korčoka - ale napríklad s viacerými výtkami súhlasím)

V prvom rade, z toho čo si napísal:

S týmto stopercentne súhlasím aj ja.

Čo trochu hatí debatu o týchto veciach vo všeobecnosti je aj pár viet, ktoré si Ty napísal - aby sme sa rozumeli chápem, čo si chcel povedať a vyjadruješ sa v tomto štandardne. Prečo na to reagujem je, že vo všeobecnosti tu je jazyk IMHO účelový a nepresný. Takže aby bolo jasné, tu nijako nekritizujem Teba, skôr kritizujem spôsob vyjadrovania, ktorí všeobecne používajú ľudia hájaci tie hodnoty ako Ty alebo ja.

Konkrétne:

I. “Názor” je príliš jemný výraz zastierajúci podstatu veci
Dáva logiku prečo sa používa, je predsalen neškodne znejúci - viď. neustále opakované “len preto, lebo má niekto iný názor, tak…”
Ale tento výraz sa do politiky nehodí - politika nie je o názoroch v zmysle akýchsi nevinných teoretických stanovísk (príklad z F1, mám názor, že Ferrari nemalo brať Hamiltona) - politika je o POSTOJOCH a ZÁUJMOCH.
A keďže je o záujmoch, je aj o konfliktoch. Preto neznášam tú volovinu, že “nevnášajme konflikt do politiky” WTF? - to je ako nevnášajme rýchlosť do F1. Pozor! Dobre fungujúca politika je práveže veľmi potrebná aby boli všetky tie záujmy a z nich vznikajúce konflikty riešené čo najelegantnejšie a optimálne. Preto ju “máme”.

Ľudsky dáva absolútny zmysel prečo sa tvárime, že voľby sú len akási súťaž ideií a výber najvhodnejšieho. Ale to je šaráda, nie je to žiaden konkurz. Ak mi niečo najviac vadí na PS, tak to že naozaj sa tvária ako keby politika bola len výber najlepších úradníkov (ktorých je v PS požehnane). Ako veľa vecí v spoločnosti dáva logiku zdanie tejto šarády udržovať, ale tiež to ide len odtiaľ potiaľ.

II. Emócie a racionalita majú práveže súznieť
To je ešte väčší clusterf**k. Emócie a racionalita nie sú žiadne protiklady ako sa to teraz často predkladá - nie defaultne. Ľahko to tak môže skončiť, ale to ešte nerobí zákonnitosť. Emócia nie je nič iné len kondenzovaná informácia s jasným presahom na jednotlivca, ktorého sa týka (úplne priamo alebo sprostredkovane - strach o deti napr.). Keďže politika je práve o konfliktoch a záujmoch tak úplne bez emócií môže voliť len recesista alebo psychopat.

Mne osobne odkláňanie sa od EÚ a NATO vôbec nevyhovuje a na základe tejto trajektórie pociťujem pochopiteľný strach do určitej miery a podľa toho volím. Je to iracionálne? No iba v prípade ak nič také nehrozí, resp. ak hrozí niečo oveľa horšie, čo si neuvedomujem a čo by mi vadilo viac, ak by nastalo. Ak ale “fakty” sedia, tak je moja emócia plne pochopiteľná. Ak niekde na pláni za polárnym kruhom uvidím ľadového medveďa, moja emócia kompletného strachu je absolútne spot-on, ibaže by mi ušlo, že posledný mesiac prešli na vegánske menu. :smiley:

Takže emócie sú v konečnom dôsledku prostriedok k nejakému komplexnému postoju, ten sa prenáša do skutkov a je ochota za neho niesť aj náklady.
Môj názor o Hamiltonovi vo Ferrari preto volám “názorom” lebo má - teoretický, mňa sa takmer nijako nedotýkajúci a vlastne možno preto čisto racionálny - charakter. Ten názor môže byť 100% on spot, napísal som ho nedávno, ale inak nič. Nič sa nestane mne ak sa budem či nebudem mýliť a tiež to nijako neovplyvní či HAM do Ferrari pôjde a ako tam bude úspešný.
Ale u takého Freda Vasseura to nie je len “názor”, je to postoj - bude zaň zodpovedný, bude to musieť riešiť, bude mať trable ak to nevyjde. Jeho sa to týka, má šancu naplniť to jeho záujem byť úspešným šéfom Ferrari a sotva to berie úplne bez emócií.

Hockto môže povedať, že ale veď sú to len slová - ale veď práve. Slová majú v našom jazyku svoj skrytý význam a nie je úplne jedno aké používame. Manažér “optimalizuje produkciu” a zamestnanec je “vyrazený” ak by niekto nechápal ako sa dá tá istá vec pomenovať úplne rôzne, chápeme sa.

Takže emócie sú dokonca nevyhnutné, podstatné skôr je do akej miery sú manipulované buďto priamo BIASmi, ktoré to majú v “popise práce” alebo manipuláciou. Čo je to o čom sa v konečnom dôsledku debatuje pri úlohe médií a probléme dezinformácií - dúfam ale, že vidíš ten rozdiel.

Emócie majú byť - len majú byť v kontexte s realitou.

Práve preto čo o emóciách na základe najnovšieho výskumu vieme - hoci veľa základných je pomerne “vpečených”, veľmi veľa z nich (emócií) získavame na základe prevzatých vzorcov a predstáv o svete. Tým skôr keď sme obklopení vecami, kde sa o jasnej čitateľnej bezprostrednej individuálnej skúsenosti a jasnom okamžitom feedback loop-e na, ktorý sme optimalizovaní, nedá hovoriť. (Postoje k očkovaniu sú hviezdny príklad)

4 Likes

Ta cierna mu naozaj perfektne slusi.

(pokračovanie)

Takže s touto teoretickou prednáškou - pardon snáď sa dala prežiť - by som to videl asi takto:
Ty, ja a odhadom až 45% Slovenska má záujem, aby sme patrili k Západu, bola tu čo najviac otvorená demokracia, ochrana menšín a preto náš postoj ide týmto smerom, tak volíme. Skôr sa bojíme, že sa to bude rušiť a z výsledku volieb nevyhnutne musí byť nejaké sklamanie (aj Leclerc bol dnes sklamaný a Sainz spokojný, miesto na pódiu pre nich bolo len jedno, rovnako ako prezidentský post).
Nehovorím samozrejme, že všetci podporujú všetko a všetko rovnako - ale špecificky v prezidentnských voľbách, kedy sa kandidáti vymedzili jasne tak pre túto stranu to bol vektor Korčok

55% Slovenska má iný záujem - preto hovorím záujem a postoj, nie názor. Na Západe a v demokracii sa jednoducho necítia ideálne, v rámci spoločenského postavenia, “pecking order” alebo toho čo sa tam vyžaduje to nechcú, alebo nie dostatočne.
Naozaj sa to nijako nelíši od toho ako keď niekomu v F1 nevyhovujú technické pravidlá, nevyhráva a lobuje za ich zmenu, nech sa ide odznova a on vyhrávať začne.
Všetko čo si vypísal tie hodnoty - a opäť tu rovnako platí, že nie všetci podporujú všetko a všetko rovnako.
Ale ako je status quo a jeho nejaké smerovanie (napr. aj to, že je v EU len otázka času kým nás budú tlačiť aspoň do registrovaných partnerstiev) - to im nevyhovuje a majú záujem to zmeniť.

Teraz je veľká otázka či rozbúrať stôl a zmeniť smerovanie Slovenska je správna emócia. Veď aj v F1 sa často stane, že niekto lobuje za zmenu v pravidlách a nakoniec si ešte pohorší. Hmmm…to je na debatu. Môže sa ľahko stať, že aj tí samotní voliči budú prekvapení ak sa im splní želanie a prevrátia sa stoly, že či to bude také fajn. V Británií sa tiež podaril Brexit a či to prinieslo to čo malo, ťažko povedať.
Môj osobný dojem je, že v postmodernej dobe už o to ani nejde - že tým 55% len stačí sladký pociť víťazstva a nárek tých 45%. Že v konečnom dôsledku je to jediný záujem, že “život sa aj tak nezmení, ale CHA, tam máte”. Ak by to tak bolo, to už samo osebe nebezpečné je, lebo práve preto, že politika je o záujmoch, mali by byť seriózna a bez nihilizmu. Preto veľmi neznášam tie “volím toho aby bola aspoň sranda”.

Týmto by som to uzavrel - moje odporúčanie je naozaj sa na to dívať, ako keď tím z druhej polovice poľa sa snaží o zmenu, lebo “veď možno sa dáčo pošťastí, alebo aspoň to bude mať RB či Ferrari zase ťažšie”.

A než niekto začne, že ale to je presne to vyvyšovanie sa a že niektorí sú lepší než iní a všetci sme ľudia. Áno, ale ospravedlňujem sa za drzosť - bez toho sa to vysvetliť nedá. A tých samotných 55% si jeho plne vedomých - oni s tým súhlasia ako s faktom. Možno si to ani neuvedomujú, ale súhlasia - správajú sa tak. Čo im samozrejme vadí, je drzosť to VYSLOVIŤ - to chápem. Ešte oni sami môžu a často to aj robia, ale ja nemôžem. Ale vysvetliť to bez toho neviem, takže sorry.

Iná vec je, že skonštatovať, že niekto má viac životného štastia, príležitostí a naplnenejší, pohodlnejší život a druhá vec je vedieť si to priznať, príliš to nevyhadzovať na oči a tak trochu rešpektovať tých menej spokojnejších si v rámci ešte prijateľných možností uľaviť.

A HLAVNE - vážim si týchto ľudí dosť na to - hoc ich ZÁUJEM je protichodný voči môjmu - aby som nerobil nejaký lampshading, že vy ste len pomýlene emocionálni a obeťou dezinformácií a inak je Vám vlastne na svete a v tomto systéme super a nebúrajte to tu dezólati. Nejaká miera manipulácie a wishful thinking tam je, možno pri tých pomeroch aj kritická. Ale tá základná emócia a záujem, ich presvedčenie, že sa nich tých 45% díva zhora hoci to nevedia tak podať - to nevzniklo len tak omylom. Majú na neho právo. O tom je politika a demokracia. Len či to už nie je príliš extrém a či sa nebude vylievať aj dieťa s vaničkou.

Preto ja ráno som síce sklamaný, ale nikomu tu nebudem nadávať a niekam ho posielať. Napriek tomu, že nemá len iný názor, má jasný postoj a záujem presadzovaný proti môjmu.

4 Likes

Antonelli by musel počkat, možná si Wolff zajistil místo pro něj v tom Williamsu na rok, dva :man_shrugging: Možná Sainzovi stačí smlouva jen na rok, asi by se s tím podle mého spokojil.

P2 v PJ letos asi Ferrari nezvládne.

Já tak nějak myslel že je to sranda, ale Russell na to takto fakt upozornil? :eyes:

Víš co, počkej až Riccimu jednou vyjde závodní víkend, to z něho udělaj v RedBullu hrdinu, uvidíš :slightly_smiling_face:

1 Like

Zdá se že ano, Alonso mu dává pořádně zabrat.:relieved::sweat_smile:

Je to vytržené z kontextu, řekl, že je to součást závodění a Fernando je v tomhle velice inteligentní a ví, jak to využít

Já nevím kde to přesně zaznělo. V po zavodním interview?

nesir tu hoaxy a dezinformacie

V čem šířím dezinfo a hoax? že Rudé náměstí není uprostřed pole?

Jj po závodě se na to Russella zeptali

1 Like