LIVE: Veľká cena Belgicka 2025 | Magazín F1 - F1online.sk

Áno, snáď už takto organizátori uvažovať nebudú. Bolo to trochu trápne a na záver to Tour skôr zabilo. :roll_eyes: Nabudúce radšej klasika a nechať to na jazdcoch a tímoch.

Wout to ale dnes vyhral zaslúžene, išiel do toho Montmartru ako posadnutý.

Celkovo ale musím za ten Mortmartre dať palec hore. Aj keď ktohovie čo by bolo keby ich nenapadlo naozaj dobré rozhodnutie to neutralizovať takto. Mohlo by sa to striedať - 1 rok klasicky šprintérsky, 1 rok toto klasikárske poňatie na Montmartre. Malo to niečo do seba.

4 Likes

Tak teď jsi krásně popsal, proč mě krasobruslení nikdy nebavilo a sporty s jednoznačným hodnocením naopak. Prostě mistrem světa bude ten, který bude mít na konci sezóny nejvíc bodů, bez ohledu na nějaké přeposuzování, co si kdo zaslouží nebo nezaslouží. A je to tak dobře, zaplaťbůh za to.

K tomu programu, trochu konspiračně, ale přesto si myslím, že v cyklistice existuje určitá zaujatost proti slovanské části Evropy. Kdysi se otevřeně mluvilo o antisaganovských postojích, teď tu trasu podle mě skládali trochu proti Pogačarovi.

Ad Sagan, nikdo mě nepřesvědčí, že jeho neoprávněná diskvalifikace z TdF, která ho stála zelený dres a současně rekordní zápis osmi zelených dresů v řadě (takto jich má “jen” sedm, pět + dva), nebyla motivovaná tím, že jeho hlavním soupeřem v dané fázi byl Francouz Démaré (který potom tu Tour ani nedokončil). Ale mohli bychom se podívat i na to, jak se třeba tenis postavil k dopingovému nálezu u Halepové a Sinnera/Swiatekové (Polsko je skrze silný antirusismus a rostoucí vojenskou sílu asi vnímáno trochu jinak).

Pogačar má i tak kombinaci žlutého a puntíkovaného dresu + druhý v zeleném. Skvělý výsledek.

Ale mít všechny tři, to by bylo něco.

2 Likes

Jednoznacne. Ako viac sa da zasluzit vitazstvo, nez utrhnutim Pogacara v kopci? :grin:

Aj mne sa to velmi pacilo, dodalo to zavercnej etape stavu. Rovinate sprinterske etap nie su nic pre mna, cakat pat hodin, len aby sa za tri sekundy rozhodlo na cielovej paske mi pride strasna nuda. Mozno tomu pridem na chut ako ovdoveny dochodca, ked budem mat cas pozriet si celu etapu a ponorit sa do strategii unikov a sprinterskych timov v pelotone. Ale dovtedy prosim radsej Montmartre.

2 Likes

Viac ako zaujatost proti Slovincom tam hrala rolu snaha zdramatizovat preteky, pretoze organizatori mali opravnene obavy, ze Pogi vyhra az prilis pohodlne bez akejkolvek dramy. Nepomohlo. Je skratka prilis dobry.

1 Like

:grin: No pravda…asi už iba utrhnutím čerstvého Pogačara v kopci, ktorý sa následne nemusí predsalen trochu krotiť, aby si v zjazde na mokrej ceste prípadným pádom nepokazil celý zvyšok sezóny? :thinking: :smirk:

No áno, tie šprintérske etapy sú také - ale asi je to vecou povahy, tiež ako som už starší, tak si ich na Macu pustím viac ako video v rohu, počúvam to skôr ako podcast, občas tam mrknem a pokochám sa francúzskou krajinou. Zároveň presne, človek tuší kedy sa asi bude čo diať, takže nemusí byť neustále na stopkách.

Celkovo mi to aj chýba, kedysi aj majstrovstvá sveta aj Tour boli viac stavané profilom aj správaním hlavných favoritov, že vyhrávali šprintéri alebo úniky. Malo to svoje miesto, teraz v poslednej dobe je to hodne minimalizované. Mne napr. celý ten prístup Visma túto Tour, že s Tadejom budú súperiť a unavovať ho a deptať ho pomaly aj pri ceste do sprchy prišiel príliš. Ako nič to a priori nezakazuje a možno to naozaj bola jediná šanca skúsiť ho poraziť, ale do cyklistiky sa mi to moc nehodí.

1 Like

Jistě, také, možná dokonce především, ale od toho excesu s vyloučením Petera Sagana mám svou nedůvěru. Trochu to podporují i “drobnosti” typu penalizací na TdF, rok si už nevybavím, ale byl tam skandál, kdy tuším Rigoberto Urán dostal penalizaci za něco, co v stejném ročníku prošlo jiným cyklistům (tuším také Bardetovi, paměť už není stoprocentní), potom se to korigovalo a byla z toho ostuda. Anebo letošní srážka pouhých osmi bodů v soutěži o puntíky při flagrantním porušení pravidel ze strany Lennyho Martíneze, opět Francouze. V nějakou nestrannost potom věříš těžko, zvláště když negativní předzaujatost Západu vůči střední a východní Evropě se řeší i jinde (třeba i v literatuře, před několika lety se o tom trochu debatovalo i na české literární scéně).

TDF a jej zlatá éra končí s Miguelom. Potom do toho vstúpili korporáty, merače watov…Už to je len organizovaný biznis ako všetok šport. Aj z F1 sa zo športu stala show.

1 Like

according to erik van haren, max will be driving for red bull in 2026!

he can no longer use his exit clause as he’s not outside of the top 3, but is also feeling very comfortable at red bull

1 Like

1 Like

Heh, hlavne si vo Visma nejak neuvedomili, ze tymto pristupom unavia rovnako aj seba. Vysledkom bola dvojminutova naloz na Hautacame. Nejak Visma pri svojej tohtorocnej taktike vyrazne precenila svoju silu, ako keby boli zaseknuti v rokoch 2022 a 2023 a neuvedomili si, ze vtedy viac ako kvoli agresivnej taktike vyhrali vdaka skvelej Vingegaardovej forme. No Pogi sa v roku 2024 najma v kopcoch strasne zlepsil, tam nejake ustavicne dobiedzanie nemalo sancu ho zlomit.

1 Like

Vzhledem k tomu, že na TdF koukám jen cca deset let, tak historii nemohu hodnotit, ale názor, že Indurain se povahou lišil od ostatních šampionů, jsem už zaznamenal. Jinak souhlasím s tím, že profesionalizace a souběžná komercializace dostaly sport do podoby, která postrádá něco autentického, určitou pozitivní zemitost a bezprostřednost. Když už výše padlo jméno Kimiho Räikkönena, tak on na to kdysi poukázal, řekl, že se narodil v špatné éře, že jemu by se líbilo v 70. letech.

Každá doba má svá specifika, ale s komercializací a až extrémně pojatou profesionalizací se do sportu vkrádá něco umělého. Když jsem výše nadhodil volnou paralelu s literaturou, děje se to i v literatuře, a to v celé západní literatuře. Můj oblíbený kritik (Anis Shivani, americký kritik pákistánského původu, který žije v Houstonu) dokonce označuje americkou literaturu termínem “umělohmotný”, případně “komodifikovaný realismus” a staví se k ní velmi kriticky (v zásadě literatura na efekt, jako statusová záležitost, nakladatelství vydávají literaturu na základě průzkumů trhu a ne toho, že by nad nějakým rukopisem vydechli: tak tohleto je skvělá literatura, Faulkner level, to musím vydat, i kdybych na tom prodělal gatě).

Takže, abych to zakončil, dnešní sport je “umělohmotný”, resp. “komodifikovaný”.

Taky jsem už to četl. Možná proto vypadá Emil tak odevzdaně.

Zatiaľ ani Piastri.

Túto sezónu je nepochybne lepší ako Lando, ale na vyššie spomenuté mená sa zatiaľ nechytá. Ani na takého Rosberga.

McLaren dokázal postaviť doslova raketu, všetok kredit a rešpekt im patrí, no je škoda, že z toho vzíde snáď najslabší šampión možno od čias Villeneuva.

Možno Piastri bude ešte rásť a raz sa zaradí kvalitovo u fanúšikov minimálne k takému Raikkonenovi, možno aj k Alonsovi alebo Vettelovi, uvidíme. Ale u Landa už moc priestor nevidím. Toto mala byť jeho sezóna kedy potvrdí predpoklady a je to snáď jeho najhorší rok.

1 Like

Honziho coming out:

Konečne to nemusí skrývať a byť taký agresívny na všetkých. :rainbow_flag:

Puff keď budeš fotiť klobásy, ktoré chce Honzi, tak mu to posielaj len do DMs, my na to zvedaví nie sme. Tu nám stačí pečená klobáska s pivom z futbalu. :beers:

Ty jsi latentní gay, že to furt házíš na někoho jinýho, ale neustále o tom píšeš včetně těch duhových vlajek? Těch používáš nějak moc, to máš ještě z akci v Modré Ústřici co?

Lenže s kým ich máme porovnávať keď jeden z nich bude šampión?

Preto som na nich pre niekoho možno prísny, ale ja sa na nich pozerám ako na potenciálnych šampiónov a keď aj zoberiem tých čo majú len jeden titul, tak vo svojich majstrovských sezónach bol taký Rosberg, Button alebo Raikkonen na inom leveli ako Lando alebo Oscar.

Porovnávaj ho ale s Raikkonenom počas svojho prime alebo počas majstrovskej sezóny. Nie počas fázy kariéry, keď to bral ako hobby.

Kimi v McLarene, prvý stint vo Ferrari alebo v Lotuse bol strašný zabijak.

Na takej úrovni ešte nie je ani jeden z pilotov McLarenu.

S tím souhlasím, ale Piastri opravdu jede teprve svou třetí sezónu. A s úspěchy vzrůstá i sebevědomí. Jsem zvědavý na LN v obou scénářích - co se bude dít, pokud vyškubne titul Piastrimu (má prognóza, to bude jeho peak, lépe jezdit nebude), ale i pokud prohraje (má prognóza, půjde to s ním z kopce dolů, Webber by mohl vyprávět - Rosberg měl větší vůli a mentální sílu). Pokud OP prohraje, zkusí odvetu další rok, je stále mladý. Pokud vyhraje, podle mého půjde jezdecky nahoru a bude se s ním muset počítat. Není to tak surový talent jako Verstappen nebo jako byl kdysi Kimi, eventuálně i Leclerc, z kterých velký potenciál křičel hned při debutu, ale v hlavě má klid a sebedůvěru, nebojí se toho.

Ono svým způsobem je pro Oscara Lando ideální soupeř. Je dost rychlý na to, aby Oscar nemohl usnout na vavřínech, tvoří tlak, který se Oscar učí zvládat, Oscar vedle něj jezdecky vyrostl. Ale zároveň dělá dost chyb a má rozkolísanou výkonnost, takže je to zdolatelný soupeř. Není to Hamilton v Mercedesu ani Verstappen v Red Bullu, s kterými by Oscar řešil otázku, jestli na to vůbec má. Čili Oscar nemusí lézt na Mount Everest, Lando je tady při vší úctě spíše Mont Blanc. Ale pokud Oscar zdolá Mont Blanc, zkusí i ten Everest.

Ale nechme se překvapit. Oscar je zajímavá karta, která se teprve vybarvuje.

1 Like

Veď toto, že Piastri zatiaľ nemá tú rýchlosť ostatných šampiónov. Ostatné atribúty má dobré. Ale je ešte celkom mladý a môže rásť, no je jednoduchšie zlepšiť sa v ostatných atribútoch ako v surovej rýchlosti. Keby vedľa Piastriho tento rok v McLarene sedel Leclerc alebo Russell (Verstappena nejdem ani vyťahovať), veľa šancí by som mu nedával.

Rovnako tak možno aj Hamilton alebo Alonso, keďže vidíme, že McLaren sa veľmi ľahko ovláda (v porovnaní so zvyškom F1) a jazdí ako po koľajniciach a obaja v takýchto prípadoch vedia stále jazdiť kvalitne plus majú veľké skúsenosti s titulovými bitkami a využívaním každých drobností. Dunne nám to krásne v FP1 v Rakúsku ukázal, že je to najmä autom.

Súhlasím, že pre Norrisa je toto rozhodujúca sezóna kariéry a rozhodne o tom, či to bude druhý Webber alebo aspoň druhý Villeneuve.

Na Oscara som zvedavý. Nie je to môj obľúbený pilot (Landa mám oveľa radšej), osobnostne je taký nemasný neslaný a som k nemu neutrálny. Ale potenciál minimálne byť druhým Buttonom podľa mňa má. Uvidíme či nie aj Rosbergom, no od toho má ešte veľmi ďaleko, keďže Nico bol takmer vyrovnaným súperom Hamiltona, ktorý bol vtedy na svojom vrchole.

1 Like