Tyhle motory se ukázaly jako nedostatečné a nehodné F1 už na začátku sezony za zcela normálních podmínek.
Akorát to pro lidi, kteří o tom rozhodují, nebyl ten fakt zásadní problém aby se kvůli tomu opravdu řízlo do sra čkoidních pravidel, dělají se kosmetické změny.
Takže ani teď, když se ukázalo že F1 už fyzicky nemůže jezdit za mokra, nečekej zásadní změny.
Tohle je fakt fraška, ale hlavně, že pro tebe je to zábava.
Co vim tak selhal system, piloti za to nemohli, FIA se omluvila.
Však já neříkám, že je to chyba pilotů.
Omlouvam se myslel jsem ze Lewis je pilot ![]()
Nuz, bol. Je fajn, ze FIA potom zastavila zavod a dala Hamiltonovi (a aj ostatnym) moznost restartovat motor a do pretekov sa vratit. Velmi zhovievave. Len to potom tak treba aj brat a uvedomit si, ze to nebola samozrejmost ale mimoriadna laskavost. Chapem Alonsa, ze je z toho kysly, jemu auto skapalo velakrat a nepamatam si, ze by kvoli tomu zastavovali zavod a pockali, kym mu to opat naskoci.
Reakce pilotů na CHAOS na začátku GP Malajsie:
Pérez: „Dnešní situace byla jako když jste na půjčovém kartingu a dojde vám čas. Jsem si jistý, že se z toho jako sport poučíme, ale to, co se dnes stalo, je naprosto NEPŘIJATELNÉ“
Sainz: „Bylo jen otázkou času, než se něco takového stane. To je to, co se děje, když je tolik softwaru a tolik kontrol zapojených. Kdyby to byl atmosférický V8, tohle by se nikdy nestalo“.
„Moje jediná nejasnost je, kdo se před pěti lety rozhodl, že toto je ta správná cesta. F1 potřebuje provést hluboké zkoumání svědomí a podívat se, jak jsme se dostali do této situace“.
Alonso: „Je to poprvé, co jsem něco takového viděl. Musíme to vysvětlit. Příliš mnoho technologie, kterou ani divák neocení“.
Verstappen: „Tohle je to, co se děje s těmito motory. S V8 tyto problémy nemáš“.
Ocon: „Vypadají jako dálkově ovládaná auta. Musel jsem restartovat Windows“
Russell: „Dnešek nebyl Formule 1. Kdybych seděl na tribunách, byl bych zklamaný, když vidím, jak to celé probíhá“.
Norris: „Bylo to HROZNÉ. To jen ukazuje, že bychom neměli mít nic z těch věcí v elektronice“.
Piastri: „ Nebyla to dobrá image, ale myslím, že by bylo nespravedlivé ukazovat prstem, než bude vysvětlení“.
[The Race]
…a přesto získal 4 body? Wow ![]()
Kdyby to znovu nenakopli tak by startovalo mozna 5 aut, dej si pauzu. Alonsovi to asi nedoslo.
Čekej nečekej, myslím že by se neměla vynechat žádná příležitost na ty změny tlačit. Důvodů je tolik, jak po jezdecké stránce, fraškoidní stránce, tak především i bezpečnostní. Ono když ti na vodě dá v zatáčce baterie najednou výkon, to zavání takovým průšvihem že nerozumím jak se to může nechat na software.
Přijde na to, kdo jsou lidi, kteří o tom rozhodují. U FIA by určitě nebyl problém, nakonec Sulayem by byl za spalováky všemi deseti. Jenomže si před pár lety u výrobců objednali tyhle motory (proč už je teď jedno), ti do toho nalili obrovské peníze a další nedají. Finito. Takže sledujeme od začátku roku jenom tanečky, jak moc se něco dá upravit bez větších nákladů. Určitě se něco zase upravit dá a taky jistě upraví, ale dál budeme jenom sledovat “rozhořčení”, “bouchání do stolu”, “zásadní stanoviska” a tak, a to je všechno. Leda by někdo odněkud vylovil rozhodný balík peněz.
Však mělo startovat pět auto a co? Alo má pravdu a ukazuje na tu frašku správně.
Smrť softvérom! Berú nám prácu!
Prosím napiš tu, jak to ovládá jezdec a ne AI a pak, že odcházíš z fora, to nám tu chybělo.
Bylo myslím jasné, že se děje něco mimořádného. Kromě toho vyjeli opravdu ve špatných podmínkách, proto taky jel SC tak moc pomalu. To se jinak než přerušením celé procedury řešit nedalo.
Ovláda to jazdec a odchádzam z fóra.
Ono jestli to bere FIA opravdu plně na sebe, tak dejme tomu že ok a improvizovaně to chtěla napravit, byť není to opravdu samozřejmost a někdy řekne že smůla
Však kdyby to odnesl třeba jen Aston Martin asi správně tušíme že to bude jen ta smůla ![]()
Aspoň vidíš, že házet ručníky do ringu se nevyplácí. ![]()