To už majstrovi galaxie nestačí ani najrýchlejšie auto?
Perez klasika strateny, tie kecy o pochopeni problemov asi neberie vazne uz nikto, ale Hamilton zasa takmer pol sekundy na Russella? Celkom dost. A to pochybujem, ze by ho Wolffo nepodporoval, co si asi tak moze odniest von? Pekny vykon od Gaslyho a Bottasa
Ten věkový rozdíl se nejdřív projeví v rychlosti na kolo, klidně to už může začít být znát. Přitom to ještě nemusí znamenat, že celkově už Hamilton není rychlý, taky je to v závodě vidět.
To jsou opravdu komedianti.
Myslim si pravy opak v jednom rychlom kole sa vek podla mna prejavi menej, skor sa to prejavi pri dlhej jazde, tam zacne hrat rolu ked telo prestane stihat. Ale je to subjektivny nazor.
Alonso dajme tomu podava stale skvele vykony oproti kolegovi a aj oproti pilotom okolo neho, vyuziva vsetko, co sa naucil, kazdu kravinu, maka na sebe(pride mi trochu ako nejaky hrac pc hier-nolifer, co nic ine nema, len zavodenie), ale Hamilton mi pride proste… Laxny… Kazdu chvilu fnuka, preco sa po zastavke prepadol, pritom vacsinou islo o dobre strategicke rozhodnutie a vo finale ziskal. Vo Vegas som ho absolutne nepochopil, naco na konci tak slapal, bolo jasne, ze Russella nedobehne, iba riskoval, ze si odpali gumy a pripravi Mercedes o double. Nemal sancu nieco ziskat a aj tak to auto zbytocne hnal na konci sezony, kedy kazda nehoda alebo pretazenie motora moze znamenat problem v ramci rozpoctu
Nevím, říká se to takhle, že nejdřív se projeví rychlost na kolo. Lewis byl asi vždycky trochu náladový a kromě toho asi patří k pilotům, kteří potřebují mít auto vyladěné. Pak z něj dostanou maximum, ale neumějí jezdit s autem, které jim nesedí nebo podle nich není dobré. To nic neříká o jejich kvalitě, třeba Lauda patřil taky mezi ně. Jsem zvědavá, jak se mu ve Ferrari povede.
To aj ja. Bude zaujimave sledovat ho vedla Leclerca
Nejspíš to tak bude a pokles výkonnosti v kvalifikaci je brán jako prvním poslíčkem “stáří”. Ale to jak píšeš potom, že někdo neumí jezdit s autem které není dobré, horší přizpůsobivost, menší jízdní rozmanitost, prostě nesedlo, to že by nic neříkalo o kvalitě jezdce? Naopak myslím že je to jeden z velmi důležitých ukazatelů kvality jezdce. Ono určitě každý má svoje limity a něco mu tolik nevoní a každý má v tom či onom handicapy atd, je to relativní hra, ale právě to že někdo má tu přizpůsobivost co největší a handicapovost co nejmenší jednoznačně onu kvalitu jezdce zvyšuje a pozná se to především v delším časovém úseku. Auta se v F1 mění, i během sezony se mění, je třeba neustále se přizpůsobovat. Jako mě třeba Max v tomhle přijde právě velice dobrý, má široký záběr v tom jak si podmaňovat auto, Je to součást umu, talentu, je to rozhodně také kvalitativní kritérium jezdce.
To je otázka úhlu pohledu. Pamatuju si právě na výrok Laudy z dávných dob, kdy se podivoval nad jezdcem, po kterým nastupoval už nevím kam (v začátcích), jak někdo může jezdit s tak špatně nastaveným autem, sám byl v tomhle velký detailista. Ono to souvisí, když někdo potřebuje dokonalejší vyladění, znamená to zároveň, že je schopný ho identifikovat, má dobrou zpětnou vazbu a ve výsledku vytěží z auta víc. Max má pravděpodobně auto po těch letech nastavené a vyladěné tak, aby z něj maximum mohl dostat. To, že auto už není tak rychlé ještě neznamená, že ho nemá podle svého optimálně vyladěné.
Každý se snaží vyladit auto k obrazu svému, ale každá éra aut má svoje specifika a svoje limity, o jiných sériích nemluvě, ale i jen v F1 se auta mění a je třeba přizpůsobovat i svůj styl a vypořádat se s tím co možná nejlépe a v co nejkratším čase. Pokud i tohle není kvalita jezdce tak nevím, podle mě velmi podstatná, byť z krátkodobého hlediska se samo nemusí projevit a být stěžejním. Ovšem z dlouhodobého hlediska ta úzkoprofilovost jezdce dříve či později narazí.
To jistě. Otázkou je, co přináší ten nejvyšší profit, tj. jezdecký titul. Jestli je to univerzální přizpůsobivost, nebo schopnost vytěžit z konkrétního mistrovského auta absolutní maximum, i kdyby ten který jezdec už podobné auto třeba nemusel už v životě potkat. Však taky mistrů světa jsou jednotky ze všech, kteří by přitom ten potenciál měli. Jenom se jim to nikdy nesešlo .
Já myslím že vše dohromady se počítá, pokud se hodnotí jezdec. Proto mě jen zarazilo když jsi zmínila to “To nic neříká o jejich kvalitě”.
Ale to je pravda. To, že je někdo citlivý na nastavení monopostu a potřebuje mu věřit na 100 %, aby mohl podat opravdu nejvyšší výkon, neznamená, že není vynikající jezdec. Právě Lewis je toho myslím důkazem, nakonec u něj jsme taky začali. Jenom je to v něčem výhoda a v něčem nevýhoda.
No ale znamená to že se díky tomuto handicapu může dostat do problémů a jak jsem říkal, ne vždy je to na autě možné vyřešit protože to auto v nějakých věcech takové prostě je a má daná technická éra svá specifika a limity. Třeba Ricci odpadl kvůli tomu že s přízemním efektem si neporadil, respektive jeho styl jízdy. Nevím zda to skutečně je tak, ale prostě “úzkoprofilovost” je pak kvalitativní nedostatek. To že někdy má jezdec kliku a nemusí se to za daných okolností projevit je jasná věc. Třeba dejme tomu že Lando v mentální oblasti není optimální a ta jeho citlivost je schopná přenášet se na trať, možná, pro příklad. I kdyby to tak bylo, tím to nekončí a není to konec světa, jsou okolnosti které dokáží tento handicap skrýt či kompenzovat. A jistě umí podávat vynikající výkony, to prokázal.
Pokud to na druhou stranu znamená, že je schopen z “vyhovujícího” auta vytěžit víc než kdokoli jiný, tak se o handicap nejedná. Ale asi to vidíme každý jinak.
Ale tato vlastnost se nevylučuje ani u toho kdo se dokáže více přizpůsobovat. Každý má svůj sweet pot, ale taky výborně zvládaj ten nesweet pot. Jestli máš na mysli že někdo nemá svůj sweetpot a nedokáže být tak rychlý jako jiní, tak je to podobný handicap který ho může limitovat a v konkurenci to bude mít těžší. I to je kvalitativní rys jezdce. Vše je balík a okolnosti ti někdy umí potlačit to či ono, či zvýraznit to či ono. Něco mu může být v dané chvíli na prd, no pak se hodí napsat že je mu to v dané chvíli na prd, ale ne že to nic neříká o kvalitě jezdce.
Ok, asi si nerozumíme nebo to vidíme jinak a více z toho nevymáčknem. Mír.