Chyba FIA je, že tu neexistuje(?) jasná štruktúra.
Proste má dať FIA vyhlásenie, že akýkoľvek komisár nebude poskytovať rozhovory, vyjadrovať svoje názory atď atď. A v prípade porušenia prichádza k disciplinárnemu konaniu, ktoré može viesť až ku ukončeniu pracovného pomeru. A na opačnú stranu, dostatočne jasne povedať svojim komisárom, že vyjadrovanie názorov verejne, aj povedzme len na FB ako komentár je porušenie a može prísť k vyššie uvedenému. Zároveň má zriadiť štruktúru, ktorá v prípade nesúhlasu s rozhodnutím bude riešiť rozhodnutia komisárov.
Ja viem, že je to možno kontroverzné, ale súdny systém funguje (aj keď všeobecná mienka je, že súdnictvo je skorumpované a bla bla, to už je zase na inú debatu) a preto spraviť podobný štýl ako prvostupňový súd (komisár), druhostupňový súd (vyššie spomenutá štruktúra) a treťostupnový by bolo riešenie. Kľudne by mohli aj vyhodiť “druhý stupeň” a rovno zriadiť tretí, kde už nie je 1 sudca ale senát.
Ohľadom zaujatosti je to predsa tiež jasné, kľudne može vyššie spomenutý senát pomedzi svoje preskúmavanie napadnutých rozhodnutí robiť náhodny výber rozhodnutí zo závodov minulých a teda veľmi rýchlo odhalia nesprávne rozhodovanie - ktoré znova by vedeli disciplinárne riešiť.
Pravidlá sú aj tak napísané dosť komplikovane resp. nejednoznačne, takže ja nevidím dôvod prečo bežná laická verejnosť má vôbec klásť takéto otázky na komisárov. To je jak keby sa chodí Zlatica Puškárová pýtať prečo sudca rozhodol podľa zákona 23 a nie zákona 42 atď.
A v takom prípade by podľa mňa aj narástla ochota robiť komisára, dnes by som sa ja osobne mohol na to
kedže komisár je konštatne pod paľbou od niekoho kto “vie lepšie”.
Pre mňa celá táto debata je vymýšlanie kolesa znova. Stačí sa inšpirovať.