Netrestatelna situacia a ani ziadne napomenutie nemali dostat. FIA by si mala ujasnit, ze co s VSC po sachovnicovej vlajke. Cely ucel VSC je spomalit auta o 30% a zabezpecit poradie a rozostupy. Ani jedno po odmavani pretekov nie je relevantne. Auta uz idu pomaly a poradie a rozostupy sa po odmavani pretekov menit daju iba od zeleneho stola.
Navyse ti predpehnuti piloti urcite spomalili o viac ako 30% cize Vestappen a spol nemali ako vediet ci nemaju nejaky technicky problem kedze je stale VSC. Za takychto okolnosti moze pilot predbiehat aj pocas pretekov.
VSC platí i po šachovnicové vlajce, je to logický a pochopitelný.
Nejvíce mě zaujala ta část, že se to stalo několikrát, ale resultátem stále je…
…“Teď ok, ale příště vám naložíme velké tresty.”
Takže po několikáté dělají jen tytyty, ale kde je ten trest?
… až příště, možná
Až to udělá Alo, tak dostane race ban
Nikde netvrdim, ze nie, ale VSC ma svoje pravidla (znizenie rychlosti o 30%, udrzanie rozostupov). V pravidlach je aj to, ze ak pilot vyrazne spomali bez priciny ostatni ho mozu predbehnut. To sa predsa udialo teraz. Ja len hovorim, ze FIA v tom ma hokej. Neda sa robit cherry picking, ze hej ideme napominat a pripadne trestat predbiehanie, ale kasleme na rozostupy.
Aspon si to priznas. Predpokladam, ze rovnaku averziu mas/mal si na Mercedes a Hamiltona, ked sa im prepieklo vsetko. A v sucasnoti na McLaren, ked sa im prepiekli flexi predne kridla (ked rovnake pripady sa v minulosti zakazovali).
padni komu padni
neprotestoval som po Q v Brazilii 21 (aj ked sa mi to samozrejme nepacilo), neprotestoval som po Austine rok alebo dva dozadu ked Lewis mal DSQ, neprotestoval som ani proti Russelovi v SPA teraz; bol som za to, aby Mercedes bol potrestany za ich tajne testy pneu a nemam problem uznat, ze ten trest/netrest (resp. nasledne testy ktore Mercedes musel vynechat) su za tu kauzu malo… ako fanusik Lewisa som si pretrpel 2011 kde bol vo viacerych burackach s Massom na vine on a trest si zasluzil, nemam problem ani poukazat na pre vela ludi uz dnes zabudnutu kauzu Lewisa z 2009 ked po zisku podia v Melbourne klamal komisarom a spolu s McLarenom boli DSQ z pretekov a som rad ze to dostal a takto by som vedel pokracovat, zial, este dost dlho
ked si dam vycet toho co sa prepieklo malinovkam, ako kvoli nim dokonca boli zmenene procedury priamo pocas pretekov, len aby vyhrali oni, flexibilita prednych kridel pravidelne uz od 2009, x nehod crashstappena ovela skor co vobec pricuchol k nejakemu boju o titul (nemat tam svojho otca a celu protekciu tak by dostal ban na preteky ovela skor ako Magnussen teraz a mozno nie raz, nie ze vacsinou uplne bez trestu) tak ano, mam velmi velmi vela dovodov mat na nich averziu
Oblubeny vyrok prezidenta sa evidentne ujal.
Na co narazas? O tomto neviem.
Jedine, co viem, ze bolo zmenene pocas pretekov je Bahrajn 2021, kedy mohli piloti (legalne) vyuzivat vyjazd mimo trate v jednej zakrute, a ked si to v polke pretekov vsimol RB a zacali to robit aj oni, tak v momente to komisari zakazali (neber to ako utok na Mercedes, toto je vsak jediny pripad nejakej zmeny pocas pretekov, co si spominam).
Tie kridla im boli neskor zakazane. Teraz vsak rovnaky pripad McLarenu a Mercedesu presiel. Nepride ti to nefer vzhladom na to, ze v minulosti to RB zakazali (rovnako tak v 2021 legalne zadne kridlo) ?
Uz len to, ze ho nazyvas “Crashstappen” z teba robi zatrpknuteho hejtera. Ale ciastocne suhlasim, ze boli incidenty, kde mal dostat trest (napriklad Brazilia 2021 a vytlacenie Hamiltona alebo par torped ked bol este tinedzer).
Na Ferrari mas tiez averziu? Motory 2019 a vsetko to, co sa povrava, ze sa dialo za ery Todta a Schumiho.
Neber to ako rypanie, len ma to zaujima. Aj to, co spominas o RB, aj to ci mas averziu aj na Ferrari. Lebo nie je top tim v F1, co by nemal svoje kauzy a keby chceme mat na kazdeho averziu, tak nemame komu fandit.
dobry pokus, velmi dobre vies
toto bol jediny kiks Masiho v tej sezone, ktory visiel lepsie pre Lewisa; ale poopravim ta: vychadzat tam mohol kazdy, tak to bolo v zapise od kamisarov pred pretekmi a Lewis jediny to vyuzil naplno; problem bol, ze Verstappen tam predbehol mimo trat co je trochu nieco ine, ako “len” vyjazd mimo trate v beznom kole; spravne nikdy nemalo byt v instrukciach od vedenia pretekov nic o tom ze v preteku to nebude riesene, tak by aj Lewis jazdil po trati a btw ja som urcite za to, ze sa ma po trati jazdit stale (to akoze im treba explicitne nieco este hovorit?)
porovnaj to s AB21 ty proces
ano, ja narazam prevazne na jeho skorsie rocniky, paradoxne v Brazili “len” vytlacil a predsa ani nekolidovali… lenze v tych skorsich sezonach to bolo pohodlne aj na 2 distance
Motory 2019 beriem ako zlyhanie FIA opat raz. Ak podvadzali (a vsetci tusime, resp. vieme ze ano), tak mali dostat oficialny trest. To ako to FIA uhrala bolo opat proti principom sportu. Co sa tyka dalsich excesov Ferrari, uprimne, v dobach Schumiho som sledoval viac na auticka ako na politiku o vsetkych moznych dalsich kauzach viem z knih a sprostredkovane a ver mi, tazko sa mi bude zvykat na to, ze kvoli Lewisovi im budem musiet chtiac-nechtiac normalne ze fandit. Aj ked nastastie, po vsetkych tych zmenach a ako sa tam vycistil vzduch a v podstate vplyv starej gardy ubyva, ani zdaleka s tym nebudem mat taky problem (kym nebudu robit nieco nekale).
Rlly? Ked pisem, ze neviem, tak neviem, nie som Hogr. Ake procedury boli zmenene kvoli RB priamo pocas pretekov, aby vyhrali?
toto bol jediny kiks Masiho v tej sezone
Aha, tak teraz uz viem na co narazas. Ja som rozmyslal skor nad Vettelovou erou, ked si tam spominal aj flexi kridla z jeho obdobia.
toto bol jediny kiks Masiho v tej sezone, ktory visiel lepsie pre Lewisa
A ktory kix Masiho okrem AD vysiel lepsie pre Maxa? Este v Brazilii mal dostat +5s co nedostal, ale nic by to nezmenilo na vysledku.
A zakaz legalnych zadnych kridel RB na ziadost Wolffa uprostred prvej casti sezony? To nie je kix, ked teraz takmer totozny pripad, len predne kridla, FIA McLarenu a Mercedesu nechala?
ale poopravim ta: vychadzat tam mohol kazdy, tak to bolo v zapise od kamisarov pred pretekmi a Lewis jediny to vyuzil naplno; problem bol, ze Verstappen tam predbehol mimo trat co je trochu nieco ine, ako “len” vyjazd mimo trate v beznom kole; spravne nikdy nemalo byt v instrukciach od vedenia pretekov nic o tom ze v preteku to nebude riesene, tak by aj Lewis jazdil po trati a btw ja som urcite za to, ze sa ma po trati jazdit stale (to akoze im treba explicitne nieco este hovorit?)
Ja ale nehovorim o tom predbehnuti a vrateni pozicie. Hovorim o tom, ze do cca 30. kola to oba Mercedesy vyuzivali v kazdom kole, ze tam sa nemeria biela ciara ako tratovy limit. RB to vo vysielacke povedal svojim jazdcom, zacali to vyuzivat aj oni a do par kol prisla reakcia komisarov a zakaz vychadzania mimo bielej ciary v tej zakrute.
porovnaj to s AB21 ty proces
Nejaky si kysly - Crashstappen, malinovkari, teraz na mna taketo narazky. Az tak strasne ich neznasas, ci preco mas potrebu sa k tomuto znizovat?
ano, ja narazam prevazne na jeho skorsie rocniky, paradoxne v Brazili “len” vytlacil a predsa ani nekolidovali… lenze v tych skorsich sezonach to bolo pohodlne aj na 2 distance
V Brazilii mal dostat +5s tak ako sa dava za take vytlacenia. Ano, v skorsich rocnikoch daval obcas nezmysly a znicil tym napriklad preteky aj Vettelovi a pod., ale bol za to potrestany penalizaciou. Mal dostat nejake varovanie? Mozno mal. Ale zase neprehanaj, ze 2 distance. Nerobil nic horsie ako jazdci kedysi (to len F1 v poslednych rokoch je v rukavickach a riesi sa vsetko az moc). Takymi incidentami si presiel aj Hamilton (hlavne s Massom mal toho vela), Schumacher (ten tych spinavosti na trati spravil az az), Senna (dokonca bural umyselne), atd.
pridaj este vytlacanie hned po starte v Imole, v Silverstone (pred crashkou), tych +5s prasacin len v tej sezone urobil daleko viac (btw keby z toho boli crashe, asi by neostalo len pri 5s), v drvivej vacsine beztrestne (symbolicke tresty dostal len za Monzu a tusim Saudsku) a btw ci Imola, ci Silverstone sa mozeme bavit, ze bez toho by dost realne stratil pozicie a kludne sa mohli oba zavody vyvijat inac… na keby sa nehra, je mi to sumafuk, ale bolo toho daleko viac
- vsetky tie torpeda v minulosti a dostanes asi najdhlsi zoznam prasacin co jemu presli prevazne beztrestne… aj v tom 2011 Lewis a aj Massa boli trestani daleko viac, jazdci ako Grosjean ci Maldonado ani nehovorim, len uzasny Maxo dokopy nikdy nic
pridaj este vytlacanie hned po starte v Imole, v Silverstone (pred crashkou), tych +5s prasacin len v tej sezone urobil daleko viac (b
Aké vytáčanie, keď mal nos vpredu? Veď presne také isté manévre robil Hamilton nonstop na Rosberga - dokázal dostať nos dopredu, tak ho vytlačil až za bielu čiaru.
symbolicke tresty dostal len za Monzu a tusim Saudsku
Aké symbolické tresty? Dostal normálny trest podľa pravidiel. Hamilton tiež dostal podľa teba symbolický trest v Silverstone?
len uzasny Maxo dokopy nikdy nic
No veď daj mi nejaké jeho manévre z mladosti, ktoré neboli potrestané a mali byť?