FIA priznala chybu: Verstappen mal v Rakúsku dostať čierno-bielu vlajku | Magazín F1 - F1online.sk

Ještě Jirka u toho bude kyselej. :grin:
To bude chutnat dobře.

1 Like

Nevnimas to v kontextu v kterem to pisu. Ale nevycitam ti to. Nejsi sam kdo tyhle veci nevnima, nekdy se to opravdu ztraci. Tak to zkusim vysvetlit. Bez urazky.

FIA se vyjadrovala k podnetu McLarenu, ze Max menil smer v brzdne zone. Za zpusobeni nehody Max trest dostal. Ale to nebylo predmetem odpovedi FIA a ja jsem se vyjadroval prave k tomuto faktu.

Ty pises

No a to je presne ono. Tato poruseni pravidel (zmena smeru v brzdne zone) FIA ohodnotila jako nesportovni chovani, za ktera mela udelit cernobilou vlajku, nikoliv penalizaci. Coz se rozchazi s tvym nazorem. O dalsich porusenich pravidel FIA nic nepise, takze k nim nedoslo.

Pokud ovsem zpochybnujes zaver FIA, je otazkou, proc soucasne nezpochybnovat i samotnou penalizaci Maxe za zpusobenou nehodu?

Nebo jedine kriterium je, zda se Max tresta malo, nebo hodne? A FIA je v poradku kdyz pise ze Max neco poruusil, ale v neporadku, kdyz napise ze za to nemel byt trest, ale jen warning? Jak ostatne vyse psal uz tusim @Jos_Verstappen .

4 Likes

Tady je zase veselo, ani nevím, jestli se taky zapojit :smile: . Pro mě je správné, že bylo řečeno jak stanovisko McLarenu, tak stanovisko FIA. O stanovisku RB nemluvím, ti zahlcují veřejný prostor takřka nepřetržitě :slight_smile:. Pokud se nebudou pojmenovávat problémy, nemůžou se řešit, a nekonzistence v rozhodování je jeden z největších problémů současné F1. Nakonec se toho zase tolik nestalo, když si připustíme, že McLaren fakt o titul v jezdcích nebojuje. To by bolelo víc. Na závěr si dovolím trochu víc osobní pohled. Už si ani nepamatuju, kdy někdo ve veřejném prostoru takhle jednoduše a věrohodně prezentoval, že přátelství je pro něj větší hodnota, než názor institucí, veřejnosti atp. Přitom jde o jednu z nejvyššíh hodnot vůbec, aspoň pro mě, a nikdy není na škodu takhle prostou a zdánlivě samozřejmou věc zopakovat. Takže za tohle Maxovi hodně tleskám, za vyřešení celé záležitosti oběma a zde se omlouvám za sentimentální žvást :smile: .

8 Likes

Já Ti nevím jestli by to bylo dobře. Kvůli vyhrané sázky ano, ale sledovat jak je někdo ve stejných problémech v jakých byla Honda je kvůli kousku šáňa trochu danajský dar.

Z tvých příspěvků tu dneska někoho urve. :slight_smile:

Ale :+1: za dobrou dialektiku.

2 Likes

Přesně jak píše @tiMur, celé vyústění bouře ve sklenici vody je takové, že Verstappen není ani uměle preferovaný, ani to slovo na “p”. Ostatně o penalizaci (která by v případě vlajky nemusela nastat) se tu nikdo nepřel, jádro sporu bylo o tom, zda došlo k tvrdému závodění z obou stran s některými přehmaty (čisté nebylo ani Landovo počínání) nebo Max je prostě (to slovo na) “p”, jak tu běsnila jedna partička (která se tu teď dožaduje omluvy - really?). Jinak přímo při samotné kolizi směr neměnil, i z vyjádření FIA plyne, že vlajka mohla přijít dříve.

McLaren si pofoukal bolístko a pár lidí se může na dálku omluvit FIA (za křivé nařčení, že zvýhodňuje Verstappena) a Verstappenovi (za to slovo na “p”). Howgh.

1 Like

To nie je pravda – po menšom porušení pravidiel nasleduje “iba” varovanie. Ale to predsa neznamená, že je to vybavené. Je to žltá karta a je na pilotovi ako s tým naloží. Ak máš niekoľko varovaní, tak nasleduje trest – Lando ho dostal za opakované (!) prekročenie traťových limitov.

A keď sa teda vrátime späť: Max by takéto varovanie nemal dostať jedno, ale tak zo tri. Teda ak by komisári dali Maxovi okamžite za každú zmenu stopy pri brzdení varovanie, tak buď to už neurobí (a Lando by mal väčšiu šancu sa pred neho dostať) alebo by nasledoval časový trest pre Maxa.

To samozrejme nič nedokazuje. Je pravda, že kde nie je žalobca, nie je ani sudca – každopádne Verstappenove opustenie trate a získanie výhody bolo minimálne kandidátom na preskúmanie, no nebol čas, pretože Max kolo na to vrazil do Landa a bolo vybavené.

2 Likes

But once you turn they hate us
Oh, the misery!
Everybody wants to be my enemy
Spare the sympathy
Everybody wants to be my enemy

1 Like

Crying post. :clown_face: 15tears

7 Likes

As per usual. :grinning:

3 Likes

Dělají se tu výborný sociologický výzkumy. Hodíš návnadu a bystří hoši se hned chytnou :smile:

Tak Bretnix psal jak Max v brzdné zóně směr neměnil a že McLaren si jen vymýšlí konspirační teorie, tak se nediv že to teď se svou již velmi známou (ne)sebereflexí nedává :smile: Mu FIA vypálila ryvník.

3 Likes

Asi je vhodné připomenout osobám se sníženou funkční gramotností, že označení “konspirační teorie” jsem použil pro výroky McLarenu o protěžování Maxe Verstappena ze strany FIA. Ale nemá smysl se rozčilovat kvůli otřepané taktice, kdy “x” zkreslí názor uživatele “y”, aby vypadal chytřejší, u alzaboys je to dominantní styl “diskuse”. Ve skutečnosti FIA názor, že Verstappen má preferenční zacházení, zpochybnila.

6 Likes

Ono je vlastně úplně jedno jestli s vlastními motory uspějí hned první rok, nebo třeba až třetí, nebo pátý.
Podstatná je ta cesta od slazené vody k výrobě automobilů a F1 motorům.
To historicky nemá obdobu a musí to být nezapomenutelná jízda.
Takhle by se mělo žít, alespoň podle mne…

Že to může někdo neobdivovat, je pro mě nepochopitelné.

5 Likes

Dávám like především za termín " snížená funkční gramotnost" :grinning:
To si s dovolením zapamatuji.
Ten Harvard je znát.

5 Likes

Harvard nemám, ale přesto díky. :slight_smile:

1 Like

Absolutny suhlas. Uz len vybudovanie vlastneho timu, ktory ziskal dost titulov v F1 je obrovsky uspech. Este k tomu teraz vlastne motory. Uz chyba len, aby sa Red Bull Racing stal exkluzivnou automobilkou, ktora bude vyrabat supersporty pre bohatych.

4 Likes

Mám na to jiný alternativní pohled, viz včera.

To je klasika, k tomu teď přidá ještě svojí pověstnou demagogii, a bude otáčet i to, co sám napsal :smiley:

1 Like

To nebude dlouho trvat, tak bychom měli začít šetřit.
Ty první modely budou skvělá investice, něco jako kdysi třeba Ferrari 250 GT.
Taková možnost přichází jednou za 100 let…

2 Likes