F1 chce odvrátiť blamáž: V hre je niekoľko opatrení vrátane plošného zníženia výkonu | Magazín F1 - F1online.sk

Jo, ale měli co jíst a neměli umělou inteligenci, jaderné zbraně a definici dobra podle trojice Biden, Trump a Netanjahu.

To vsetko je tu predsa preto aby nam to pomohlo prezit, takze klud.

Puffe Puffe, ty si nedáš pokoj :roll_eyes:

@helmutko

Tohle je vážně krásná debata kluci, bohužel k tomu nemohu přispět, páč moje simulační teorie do toho vůbec nezapadá.

Něčím ho rozzlobíme a klidně nás vypne zítra…

Ešteže toto nezistili. Počas jedného kola môžu použiť 8,5MJ energie = 2,3kWh. Energiu môžu čerpať výkonom maximálne 350kW. Ak budú čerpať energiu maximálnym výkonom, vyčerpajú ju za 25 sekúnd. Keď ju budú čerpať nie maximálnym výkonom (výjazdy zo zákrut nebudú na plný výkon kvôli wheelspin, ďalej článok 5.4.8 ktorý hovorí o rýchlosti nad 345km/h, a podobne), tak energia im vydrží pokojne 50 sekúnd počas jedného kola. Zvyšok kola je potom brzdenie a zatáčanie.

Pretekár chce čo najvyšší výkon. Nápad “plošné zníženie výkonu“ znie ako protiklad pretekania. Poskytnúť pretekárovi najvyšší možný výkon je lepšie ako mu výkon obmedzovať. Tak uvidíme.

2022 najrýchlejší čas testov 1:31:720

2026 najrýchlejší čas testov 1:31:992

Zatiaľ to vyzerá, že sa bude jazdiť rovnako rýchlo ako doteraz. “Piloti si už zvykajú na podraďovanie na rovinkách: Týka sa to aj kvalifikácií“ - Charles v najrýchlejšom kole nič také nepotreboval.

To ale mozu pouzit iba v prapade, ze tu energiu do baterie dostanu co len brzdenim zo zadnej napravy nemaju sancu. Rozne techniky agresivneho podradovania naznacuju, ze maju zatial velky priestor aj energiu ziskavat z ICE. Ta ale nie je “zadarmo”, to ide do spotreby paliva.

vacsina okruhov sa ide na plny plyn 60-70% okruhu. Brzdi sa len zhruba 5%. Tu treba aj redefinovat, ze co znamena ist na plny plyn. V tomto pripade to skor znamena ist na plny urzatelny vykon co sa kludne moze natiahnut aj na 65 - 75%.

Ja si pockam na preteky - cisto z pohladu inzinierskeho pristup dovtipu a taktiky je to fantazia, je tam obrovsky priestor na individualny pristup. Pre divaka to moze byt celkom ok. Piloti zvyknuti na apexe hladat limity gripu a balansovat na hranici smyku budu mat asi iny nazor.

1 lajk

tie hulakajuce motory uz patria do jaskyne…a nikto na okruhu nechce nosit stuple v usiach.

1 lajk

Asi rád posloucháš kvičení na odhánění krys, že?

Ano ano súhlasím. Ani ja ešte nemám ucelený názor. Neodvážim sa teraz napísať že pretekanie bude určite zlé alebo určite dobré. Uvidíme až keď sa pôjdu celé preteky na rôznych okruhoch. Kvalifikačná simulácia +0,2s oproti testom 2022. Preteková simulácia písali niečo okolo +30s oproti GP 2025, teda +0,5s na 1kolo. Ak som to správne pochopil možno sa mýlim.

Bolo by fajn, keby to pomohlo. Piloti a tými budú mať k dispozícii to isté, len každý to môže použiť inak. Keď si spomenieme na jazdu Petrov - Alonso. Človeče tam by Fernando dal život za to, aby mal v rukáve nejakú možnosť ako si pomôcť. Vtedy mal KERS 60kW a nanešťastie mu to nestačilo. Teraz budú mať 350kW s ktorými budú môcť voľne pracovať. Počas normálnej jazdy asi všetci dospejú k podobnej taktike, stratégii. Ale keď bude potrebovať predbehnúť, tak bude mať viac možností. Obetuje niekoľko ďalších kôl, ale ak predbehne aj tak to bude výhodnejšie ako uviaznuť za niekým až do konca pretekov. Onedlho uvidíme ako to bude.

Jenže tehdy měly vozy pořádný motor, né tuhle atrapu.
Trochu se obávám, že současné vozy se podřídí nedostatkem výkonu pomalou jízdou a po pár pokusných závodech zase uvidíme vláčky jako v Monaku.

Veď toto. Všetci mali poriadne motory a na predbehnutie súpera mali navyše 60kW. Takže ten rozdiel výkonu ktorý mohol pilot použiť bol možno 10% z výkonu auta po dobu 7s na kolo. A to Fernandovi nestačilo. Teraz budú mať k dispozícii rozdiel výkonu 350 kW 40% alebo aj viac po dobu 25s na kolo. 2026 bude mať (v porovnaní s KERS) pilot 50 krát viac energie ktorú môže použiť ako rozdiel vo výkone. V režime override podľa článku 5.4.8 bude môcť útočník dokonca používať boost do rýchlosti 355km/h zatiaľ čo obranca do rýchlosti 345km/h. S tým napríklad nie som stotožnený ale na mojom názore nezáleží. Pilot bude mať (v porovnaní s minulosťou) obrovské možnosti pripraviť si manéver.

Hromada vecí či som počul a čítal plynie z toho, že nie každý si prečítal tie pravidlá. Pritom je to len 207 stranový dokument. Keby sme si ho všetci naštudovali, mnohé témy by sa vôbec neriešili. Potom nastávajú zbytočné nedorozumenia.

1 lajk

Jenže se tehdy stále jednalo o závodní vozy. Bohužel se musely auta bez KERS dovažovat, aby neměly nad vozy s KERS váhovou výhodu.

A současné vozy? No nevím, mi jako dravé bestie které ukočírují pouze jezdci s koulema vůbec nepřipadají.
Naopak budou muset jezdci šetřit palivo, elektrickou energii i gumy šetřit kde se dá.
Takhle si elitu motorismu nepředstavuji.

Není to pravda.

Ano, není pravda, že se musely dovažovat.

Kvůli KERSu se váha všech vozů i když KERS neměly zvýšila o 20 kg.
Ale stejně nepočítám, že bys to mohl pochopit a další dva měsíce se o tom s Tebou hádat nemíním.

Však se nehádej o něčem, čemu nerozumíš a jen si tu šířil fake news, to je jednoduché

Ty chceš jen zachraňovat planetu, přiznej se. :sweat_smile:

1 lajk

Alonso trénuje s autodráhou, když Aston nejede?