K týmto rečiam ako Hamilton nevyvíja auto s chodí ma módne prehliadky: Minule som videl video kde Showlin rozprával o tom ako bol Mercedes ma vysokej úrovnni keď tam bol Schumacher a po príchode Haliltona to dal na ešte vyššiu úroveň takže takéto už sú otrepané
Schumacher s Brawnom vsetko vyvinuli a nastavili a Wolff s Hamiltonom sa len zviezli po titul, ze ti to po tolkych rokoch vysvetlovania este nedocvaklo…
Hej hej nejako si z toho vynechal Volwesa Shovlina a ešte si zabudol spomenúť Virgin však ich sponzoroval Nejako zabúdate na časy keď to bol Brawn nebyť toho titulu v 2009, nemajú Petronas, nebol by ani Mercedes a nebol by ani žiadny Schumacher “ktorý to celé vybudoval”
Teraz keď začne Mercedes vyhrávať tak tiež budeš tvrdiť že Hamilton to vybudoval?
Nemas dobre noty. Vsetko spravil Brawn a Schumacher. zvysok sa len vezie. este som zabudol na Briatoreho. Ten Schumachera naucil ako davat spagetakov do laty.
Charles bude pod neuveritelnym tlakem. Lewis bude jednoznacne preferovanym jezdcem pro Ferrari. Minimalne zpocatku. Charles je mi urcite sympatictejsi nez Lewis, ale nema smysl si neco nalhavat. Charles jeste titul nevyhral a jeho vykony v 2022 nebyly vzdy presvedcive. Lewis je jednoznacne jínde. Ma sedm titulu a i proti Maxovi dokazal, ze nervy ma. Zaver 21 mel excelentni.
Ano Carl Davidson tam jde jako marketingova hvezda, ale furt jsou za nim vykony. Rok 24 je zatim jen indicie. Nemusi to znamenat nic. Jeho posledni zavody meli uroven.
Myslim, ze ak Ferrari zacne okamzite preferovat Lewisa tak sa tym len streli do nohy. Neverim, ze Lewis sadne do auta a hned bude schopny z toho auta vytiahnut maximum. Minimlane prva polovica sezony bude vyzerat ako v Medaku a teda, ze Lewis bude startovat tak o 5-7 pozicii za kolegom.
Zmysel nacasovania prestupu do Ferrari uz v roku 2025 je rovnaky ako prestup do Medaku uz v roku 2013 aj ked sa vedelo, ze auto bude dominovat az dalsi rok. Tak ako rok 2013 aj 2025 by mal byt rokom len zvyknutia si na tim a naplno to rozbalit az ten dalsi rok.
Akurat ze v case podpisu zmluvy asi kazdy predpokladal, ze Max s prstom v nose vyhra 24 aj 25. Myslim, ze nikto necakal, ze v 25 bude mat mozno Ferrari auto na titul. Pre Ferrari by bolo urcite velmi prestizne ak by sa Hamikovi podarilo vyhrat 8mi titul v ich aute ale mali by si na to pockat do 2026.
To, kto bude v 25 preferovanym jazdcom zavisi hlavne na Charlesovi. On musi Lewisa v prevej polke sezony, kedy si Lewis bude zvykat na auto, zadupat do zeme a drzat sa v boji o titul. Ak bude po letnej prestavke medzi Charlesom a Lewisom vyrazny naskok, tak verim, ze Lewis by bol ochotny Charlesovi pomoct v boji o titul, kedze Lewis by vedel, ze on ma vsetko vsadene na 2026.
Takto to nefunguje.
Viem, som velky idealista ked Ferrari vysolilo take prachy za Lewisa, tak sa vsetko bude tocit okolo neho. Len mi to pride nelogicke, kedze Lewis na zaciatku nebude mat vykonnost. Teda, dost o tom pochybujem ale mozno ma prekvapi. No nemyslim, ze v 25 ma Lewis sancu na titul, na druhej strane Charles tu sancu mat moze.
To co pises je mozne, ale takhle to nefunguje. Lewis prichazi a ne proto ze chce nekdo utratit balik penez. Adaptace na auto muze byt velmi rychla a Lewis je dost zkusenej aby to zvladl.
Ferrari ho preferovat bude, proto ho tam berou. Pokud by chteli stavet na Charlesovi, nechali by si Carlose.
Lewis tam nejde kvuli roku 26 o kterem nikdo nic nevi. Ferrari muze vyhoret jako Mercedes, nebo RBR.
Co pisu neni nic proti Charlesovi. Jen zhodnoceni. Do teamu jde sedminasobny mistr sveta. Nejvetsi megastar F1. Fakt si myslis ze si tam jde pockat, nebo hrat na druheho?
No dobre, asi som bol pre zmenu príliš stručný. Vo väčšine vecí máš samozrejme pravdu, menovite:
- Ak bude Ferrari hneď uprednostňovať Lewisa, tak to sotva bude rozumný ťah
- Lewisovi zrejme bude chvíľu trvať zžiť sa s monopostom
- Charles má potenciál na titul zaútočiť
- Bolo rozumné predpokladať, že dobrá šanca na titul bude až v 2026
- Lewis už nie je asi úplne na vrchole svojej výkonnosti, veď o tom je konieckoncov aj článok
Čo som ale myslel, že “tak nefunguje” sú tie plánovačky vnútorných pozícii - že teraz Ty mne toto a potom Ty zase budeš mať šancu.
Kedysi za obdobia Miku a Davida v McLarene na prelome storočia sa na to aspoň navonok hrali, že teraz Mikova šanca na titul, potom Davidova, ale po 1999 ich to rýchlo prešlo.
Rovnako tak spomínaš Mercedes, ale aj tam hneď v 2013 v Malajzii Brawn strkal Lewisa pred Nica a to ešte o nič nešlo, a Nico posledné 3 roky v Mercedese veľa ukázal.
Jendoducho Lewis príde a začne k sebe úplne prirodzene strhávať pozornosť a strážiť si aby mal silnú pozíciu. Jediné čo to môže neutralizovať je keby auto bolo veľmi zlé, čo sotva bude. Ono to ani nemusí byť vedomé, a samozrejme je veľmi dôležité ako následne na to zareaguje Ferrari.
Ale žiadne také, že som tu prvý rok a chcem sa rozkukať a pomôcť Charlesovi keď bude treba. On to možno bude tvrdiť, ale správať sa tak nebude. Už keď s niečím podobným prišiel Prost v 1995 ako sa priznal, že chcel ísť ako vedomá dvojka (sám vraj tak hovoril) k Schumacherovi, tak mu to evidentne “nezožrali”.
Samozrejme ak by bol Charles 2 preteky pred koncom v súboji o titul, tak mu Lewis asi uhne, ale to je veľmi ďaleko ak vôbec.
Jednoducho od prvého momentu (aspoň kým Lewisovi vydrží ako tak motivácia a výkonnosť, čo skôr áno), je to súboj na ostrie noža. Každé preteky, každá drobnosť bude určovať pomer síl. Vrátane psychologickej pozície. Lewis je v tomto tvrdší súper ako Seb a prichádza ako lovec, nie lovený, čo je pre Charlesa rozdiel oproti 2019.
A zároveň to buduje základ na všetko ostatné - Lewis podvedomie úplne vie, že ak v 2025 na Charlesa výrazne stratí, tak môže byť na 2026 aj superauto, bude ťahať za kratší koniec. Lebo v tíme budú brať ako jednotku Charlesa, lebo detaily prispôsobenia auta, lebo stratégia, lebo mediálna pozornosť.
To nie je žiaden čistý štít.
Isto, nakoniec veľa je aj o výkonnosti, viď. ako v 2023 bol Lewis hlavne v pretekoch veľmi presvedčivý oproti Georgeovi a tak prirodzene zatlačil “ale to auto nie je stavané, tak ako vravím, že by malo byť - napr. posuňte pilota a tým ťažisko viac dozadu” - to minimálne verejne a ktovie koľko v zákulisí. K tomu ale aby ešte viac potvrdil svoju pozíciu v Mercedese to neviedlo. Takže nikto nikdy nevie, ale pre pilota ako Hamilton je alfa a omega tú pozíciu mať.
A ako to bolo už v X očakávaných tímových súbojoch v minulosti - boj o ňu sa začne s prvým testovacím kilometrom a minimálne Ham neprestane pokiaľ nevyhrá alebo nerezignuje. Aj keď mu treba uznať, že oproti iným v tomto je na legendu F1 aspoň pomerne vyberavý, čo sa spôsobov týka a že je vôbec ochotný do takého súboja ísť mu slúži ku cti. Senna či Schumacher v tomto boli predsalen iní.
Mozno som sa aj ja zle vyjadril. Fakticky suhlasim so vsetkym co si napisal. Samozrejme, ze Lewis neodpise tuto sezonu, hlavne ked to zatial vyzera, ze Ferrari moze mat vitazne auto takze Lewis bude extremne motivovany. Moja osobna predikcia ale je, ze nebude schopny zo zaciatku podavat kvalitne vykony. A do poslednej tretiny sezony bude Lewis vchadzat asi tak ako tento rok Piastri. V takej situacii Lewis Charlesovi pomoze, nie pre to, ze by cakal, ze mu to Charles v 2026 vrati ale pre to, ze to bude aj pre Lewisa najlepsia moznost a moze z tej situacie vytrieskat aspon nejake politicke/fanusikovske body.
Mozno Lewisovi az prilis krivdim a prekvapi ma. Konieckoncou bol by som velmi rad keby v boji o titul boli okrem Maxa, Landa a Charlesa aj Lewis a Oscar ale osobne tomu neverim.
Myslím, že bude hodně záležet, jak konkurenceschopný bude vůz Ferrari v příštím roce. Pokud budou disponovat vozem, který má na titul, tak se Hamilton dokáže ještě vybičovat a bude bojovat jako lev, ale pokud to bude dejme tomu na úrovni letošního Mercedesu, tak rezignuje. Sice svůj standard odvede, ale nebude to žádné wau