Alain Prost kritizuje seriál Senna: Ani Ayrtonovi by sa nepáčil | Magazín F1 - F1online.sk

Je to jeden z najlepších príkladov intenzity rivality Alaina Prosta a Ayrtona Sennu. Aj keď od odchodu francúzskeho pretekára z McLarenu uplynulo 35 rokov a od smrti brazílskej legendy 30 rokov, ich vzájomné súperenie naďalej vyvoláva vášne. Z nejakého dôvodu sa na verejnosti udržala predstava, že išlo o boj „dobrého proti zlému“. Bohužiaľ, tento príbeh priživujú aj niektoré filmy z modernej produkcie.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/186683/alain-prost-kritizuje-serial-senna-ani-ayrtonovi-by-sa-nepacil

Suhlasim s Prostom.
Na jednej strane skvele zabery na autá, snaha to urobit dobre.
Na druhej strane kopec nevypovedaného, premárnená príležitosť.

1 Like

Hmm, byl jsem v kine na Boba Dylana, jak jinak a taky tam nezaznely songy ktere zna dnes kazdej, ma rozhodne vice songu ktere zlidovely po celem svete, skoda jinak to bylo fajn, pro ty kdo maji radi historii hudebni sceny doporucuji.

Jeden z najlepsich serialov ktore za poslednu dobu vznikli a uplne MUST WATCH pre fanusika f1.

To ze sa niekomu nieco nebude uplne pacit alebo ze nieco bolo zdramatizovane je absolutne ok a normalne.

Prost má smůlu. Celý svět viděl, že byl Senna lepší.
Nějaké mazání faktů na Wikipedii, ani překrucování historie jen proto, že se Senna nemůže bránit mu stejně nepomůže.

Vztah Prost-Senna sa napravil az v roku 1993,ked Prost prestupil do Williamsu a Senna vedel,ze Prost konci po ziskanu titulu a tak velmi chcel ist namiesto Prosta do Williamsu,kedze mal najlepsie auto.Zo strany Sennu to bola len vypocitavost,on vzdy vsetko robil ,len ,aby zvitazil,tak si okolo seba aj vybieral ludi a aj s kym sa kamaratil.Senna bol rychlejsi pilot ako Prost,ale bol aj zakernejsi,Prost bol citatelnejsi,ale raz neustupil Sennovi na GP Japonnska 1990 a Senna ho zakerne vytlacil z trate,aby ziskal titul a nedostal ani trest,kedze pred tymito pretekmi urobil rozruch,ako hi vsetci nemaju radi,hlavne vedenie F1,ze on chce startovat z druhej strany trate,ked ma pol position,aj ked poradie bolo urcene davno pred kvalifikaciou!

Prost sa moze vyjadrit, moze aj podat zalobu ak chce.
No mas pravdu, ze to je tak vsetko co moze.
Senna je mrtvy a on sa musi sam aeha spytat ci nejake prenho krivdy chce do smrti vytahovat

2 Likes

Prost by udělal lépe, kdyby s režisérem více spolupracoval. Jestli bude pravdu tutlat a vše házet na Sennu, novináře i režiséra, tak ho rozcupují drtivěji než Senna na trati.

Aká je pravda? Režisér nechce pravdu ale silnú story

1 Like

Pokud se jedná o skutečný příběh, tak by se měl rejža co nejvíce držet skutečných událostí. Jenže i u nich se dá lehce přiklonit na jednu, nebo druhou stranu a přitom každá může mít svůj díl pravdy.

Laudovi se snímek taky moc nepozdával, ale nakonec byl mile překvapený i když se třeba natáčení konalo na jiném okruhu, než se událo a pár dalších nesrovnalostí, ale základ snímku o Laudovi s Huntem byl zachován a žádného z jezdců neshazoval.

Co Prost ocakaval?
Sam spravne uvadza, ze ide o komercny produkt.
Navyse film (miniserial) a nie dokument, tam je skoro vzdy znacny stupen zjednodusovania a dramatizovania (to ma mimochodom aj Rush, neviem preco sa clanok tvari, ze nie).

Tak snad nebude brazilska produkcia pri prilezitosti 30teho vyrocia tragickej smrti Sennu, podavat jeho videnie…

Sice je pravda, ze Sennu urobili “lepsieho” nez bol a Prosta “horsieho”, pozeral to vobec cele (aj autor clanku)? Serial jasne ukazal, ze ich rivalita bola sportova a ku koncu k sebe mali blizko a Prost teda nebol skutocny zaporak…

Rovnako nie celkom suhlasim to o citlivosti.
Naopak, serial ide aj do osobnej roviny zivota Ayrtona. Jeho vztahu k rodine, k svojej krajine/krajanom, ci k Bohu. Ukazuje jeho citlivost a zranitelnost, ako kontrast k tomu ako posobil pri zavodeni, co je nieco, co doteraz nebolo sfilmovane.

Chapem vsak, ze Prosta skrie, ako tam posobi on. No nie je to serial o nom a nie je to dokument… :slight_smile:

3 Likes

povedzte mi vy starsi prosim, to vazne bol Ron vsade za zadkom Ayrtona?..moc mi to na neho nesedi :smiley:

problem Alaina je, ze je francuz a nudny… proste Ayrton je ten, ktory chytil za srdcia

toto su vsak odpovede na otazky ako sa mu paci byt vykresleny v dokumenotch o sennovi ako ten viac protezovany - patricne odpovedal v clanku. historia ho neskor doceni este viac :wink:

Senna překvapil celý tým už v prvních testech za McLaren. A když píšu celý, tak včetně Rona i Prosta.

Tak pred týždňom som dopozeral spomínaný seriál Senna (2024).
Myslím, že je to zatiaľ najlepšie spracovaný hraný dokumentárno-dramatický snímok o Sennovom životnom príbehu, v ktorom je zobrazený časový sled udalostí spolu s reálnymi postavami z prostredia vtedajšej F1. Herecké výkony podľa mňa neboli najsilnejšie, ale pozerateľné to určite bolo a toho, kto sleduje F1, by to baviť malo.
Myslím si, že pre tých, ktorí Sennu nezažili priamo ako napríklad Ferda, rozhodne stojí za to si tento seriál pozrieť.
Ako bežný divák nezaujatý formulou by som tomu dal hodnotenie 7/10, ale ako fanúšik sledujúci F1 tomu dávam po zaokrúhlení smerom nahor 8/10. :slightly_smiling_face:

Kdo si ještě dnes vzpomene na tiskovou konferenci, na které Schumiho naprosto rozložila připomínka, že vyrovnal Sennův rekord, Mika mu chtěl pomoct a zjistil, že sám taky nemůže odpovídat…
https://www.youtube.com/watch?v=iXJ4s_wMUdI

2 Likes

Aj som na teba myslel, ci si uz kukol :slight_smile:
Tiez by som dal cca 8/10 (pouzite aj realne zabery velmi pomahaju), ale paradoxne mam pocit, ze je mozne, ze vacsi dovod nieco kritizovat maju skor znalci F1 a prave pre general public je to velmi dobre spravene.
Kazdopadne takto fajn natoceny sportovo-ludsky pribeh z prostredia F1 sme tu asi este nemali a F1 to opat pomaha.
Myslim, ze Sennov pribeh bude fascinovat este dalsie desatrocia…

1 Like

Já dávám míň. Málo to jde do hloubky, málo detailů.
Chybí mi tam více vtáhnutí do sezón. Větší přehled, co se děje.
Taky bylo vidět, že se natáčelo na 2 okruzích.

Musel jsem furt být na wiki, abych věděl, kde jsem v ději, co se děje.

Velmi dobre si spominam, pozeral som live na ORF :slight_smile:

Silne emocie. Pre Miku to muselo byt tiez zvlastne. Schumiho dojatie je jasne, ale Mika vidiac Michaela plakat, pritom sam bol par VC Ayrtonov kolega v McLarene a, celkom zaujimavo, tu tragicku Imolu 1994 sa tiez stretli Mika a Michael na stupni…

1 Like

Myslím, že Michael měl ten víkend víc nepříjemných zátěžových zážitků v bezprostředním okolí a tahle připomínka to všechno odpálila, bylo to s odstupem vysvětlované.
K seriálu - neviděla jsem, ale že je spíš pro laické publikum je logické, nakonec to byl Rush taky (a Lauda tomu dobře rozuměl). Každý investor radši investuje peníze pro co nejširší veřejnost místo pro “fajnšmerky”, kterých nemůže ani zdaleka být tolik. Pak jsou zapotřebí zkratky, silný konflikt atp., nic nového.

1 Like

Za mna je prave vhodne, ze neriesili pomaly kazdu sezonu, kazdy zavod a kopu detailov, ktore by ale v skutocnosti do pribehu nic zasadne nove nepriniesli a z minise.rie by sa stal serial. Navyse to ide jasne chronologicky a popisky a body sa tam uvadzaju.

Pre toho co vie o tej dobe a Sennovi malo sa to moze javit malo, no na tu hlbku su dokumenty, nie takato produkcia :slight_smile:

2 Likes