Takto. Aby som ta neurazil a bol s tebou v kľude. Stale mi píseš ze fandím až priveľmi Landovi. Ano fandím. A myslím že o nič menej ale určite viac ako ty Piastrimu, keďže som s tým začal keď bol rezerva MCL. Možno sa mýlim a ak ano tak sa ospravedlňujem. Avšak keď sa snažím o čokoľvek vpredu poľa a zvlášť na Maxa urobiť musíš podporovať toho kto je vpredu a podporovať ho napriek tomu že občas robí chyby. A hlavne zopakujem. Piastri je tam dnes-zajtra. A možno naopak.Ale Lando to tam staval zdá sa ti to málo aby ho len tak kopli do g.u.l.í.
Sainz už asi dostál.
Nebo to může být blaf, že Willík je zástěrka pro Mercedes.
Kdo ví. První myšlenka novinářů byla, že je Sainz ve Williamsu velice jistou zálohou pro Mercedes, kdyby Emil neklapl a Kimi neobstál.
Myslím, že kus logiky a jistoty pro Mercedes v tom je.
Ja ta chapem, hoci si nepamatam, ze by som tvrdil o fandeni privelmi, to si nedovolim hodnotit, to vies iba ty
Len som sa snazil pochopit za A, v com okrem jednej VC vidis nepodporu Landa od timu, pretoze ja to tak nevidim a tiez mam Landa rad a za B, ako sa da v prostredi ako F1 ocakavat, ze talent akym je aj Oscar, bude odstaveny a hrat druhe husle uz v polke sezony.
Je to trochu nestastna situacia, ale nie nadarmo sa hovori, ze prveho koho musis porazit, je tvoj timovy kolega. A naopak, mozu tam mat mantaka ako Perez, s ktorym neziskaju PK a je otazne, ci to Landovi pomoze ziskat PJ. Ohladne PK je to pre McLaren nateraz stastna situacia. Idealne je nieco na styl Hamilton Bottas, ale to sa malokedy podari…
Ale uz to pre klud nemusime riesit, uvidime na konci sezony, na inych temach mavame zhodu
Dohodnute.nechajme to na iných.
Asi v zásade súhlasím s @Hedgehog - celá táto debata trochu postráda rácio (aj tu na fóre, aj všeobecne) lebo je obeťou snahy vidieť veci vždy v nejakom extrémnom nastavení. Kvôli emóciám, záujmu. Média to samozrejme vedome aj podvedome robia bežne, ale nemusia sa často až tak snažiť, ľudia si niekedy vystačia aj sami.
Aj tu - ešte 3 preteky dozadu bol Lando “spolu s Maxom jasne dvaja naj jazdci roštu, evidentne niekde inde oproti ostatným” či ako sa to tu vtedy ospevovalo. A teraz už asi zrazu nie je alebo čo?
Prosto odporúčam upokojiť hormón.
Za mňa - aj keď Maďarsko ukázalo u Maxa menšie trhliny a ak sa nebude 100% sústrediť na F1 (Michael ale ani taký Seb by naozaj do 3:00 rána nesedeli za simulátorom, hoc ľudsky rešpektujem, že chce mať svoj priestor podobne ako napr. Kimi) môže sa stať, že sa občas vyskytnú opäť. Ale aj tak je to legenda v príprave, zrejme čoskoro 4-násobný majster sveta a žiaden z jeho rovesníkov na neho asi za normálnych okolností skrátka nemá.
Písal som o tom pred rokom tu
a názor som veľmi nezmenil.
Max stále 10 z 10, na ceste k TOP 5 jazdcov histórie - ale chcelo by to možno viac podporiť, aby to nebolo 9,5.
Čo sa Landa týka, beriem, že odvtedy mal naozaj veľmi vydarený rok, ale stále to vidím “len” na 8 z 10, tj. u mňa - jeden zaslúžený titul by niekedy mal bezproblémov získať (referencia napr. Kimi alebo Mansell) ale či bude viac je dosť otázne.
Povedzme, že by som to nechal kvôli miestnemu presvedčeniu, že s podobnými talentmi vekovo je na tom podobne, ale nutnosť zoradiť ich ordinálne, tak OK - dajme tomu Norris-Leclerc-Russell (toho všetci vynechávajú, ale ja to porovnanie s Lewisom za tie takmer už 3 roky, či už Q alebo body nemôžem ignorovať). Takže poradie takéto ak niekto veľmi chce, ale inak v podstate rovnaká kategória.
Hlavný rozdiel skôr väčšinou robí to, že každý z nich je v inej situácii z pohľadu kolegov a celkovej situácie v tíme.
Lando ju mal dlhodobo paradoxne najviac pohodlnú (čím netvrdím, že to bola selánka) a teraz ju má pre zmenu najviac náročnú (pomerovo) a tým skôr by si ju ešte nemal hrotiť- to je celé.
Aby som bol viac konkrétny:
Pohodlná podľa mňa bola keď začínal a bolo vcelku v situácii “môže” ale “nemusí”. McLaren po rokoch 2015-2018 asi zázraky neočakával, za súpera mal Carlosa, ktorý prišiel po nie práve vydarenej anabáze v Renaulte a auto bolo fajn. Nezametalo koniec roštu ani nemalo tragické problémy, ale žiaden tlak na tituly či podobne. Podľa mňa ideálne na základne etablovanie sa. Následne ako Carlos odišiel tak mu dali za konkurenciu Daniela a ten to úplne nezvládol - nemyslím a ani by nikto asi netvrdil, že v McLarene sa ukázal v naj forme, ale rozhodne bolo pre Landa plus ako jasne ho zdolal. Auto sa medzitým síce húsenkovo ale zlepšovalo.
Až na koniec mu dali Oscara, ktorý bol predsalen nováčik, hoci dosť perspektívny. A auto sa konečne začalo od polky roka 2023 objavovať pravidelne na pódiách a teraz je možno aj najrýchlejšie.
Zhrnuté - pred Landa sa teraz prvýkrát dostala kombinácia povedzme až majstrovských požiadaviek. Predtým to bolo odtiaľ potiaľ a aj keď to vyzeralo na výzvu, tá sa tak trochu odpratala aj sama (Daniel)
Teraz (1) má auto, ktoré zjavne môže pravidelnejšie vyhrávať a už sa to aj od neho čaká. (2) Má kolegu zatiaľ asi najsilnejšieho v aktuálnej forme akého kedy mal - ale aj tu odtiaľ potiaľ, Oscar je veľmi sympatický, ale na Q je to 2:12 akosi a teraz síce dokáže dosť ťažiť, že zlepšil pretekové tempo a veľa tímov bojuje pri sebe čo je voda na mlyn jeho chladnej pretekárskej hlave, ale na titul treba v prvom rade TOP rýchlosť a tu evidentne stále nemá. O Landovi sa v tomto dá skôr uvažovať.
A možno aj trochu (3) myslí na titul, lebo veď šanca môže byť hneď aj budúci rok a už nemusí byť nikdy.
Ale tým skôr treba túto situáciu manažovať a pokiaľ možno nehrotiť, napr. tá 3ka je už myslím na hrane aj keď beriem, že je ťažké ju ignorovať ak vyzerá že šanca je
(Ale ani neignorovanie nemusí byť bohviečo - vieme v akom kŕči boli Ferrari a Charles v 2022, lebo tá šanca vyzerala v istý čas väčšia ako nakoniec bola, ale aj tak na ňu neboli celkom pripravený a na tropili dosť chýb)
Je podľa mňa úplne logické, že pod týmto novým tlakom sa vyskytnú chyby a nezrovnalosti. Riešiť to zrazu ako akýsi šok, lebo veď 5 pretekov tu mal niekto pocit, že Lando je už zrazu na Maxovej úrovni je práveže zbytočné kladenie nárokov tam kde nemajú byť. Lando môže Maxa za správnych okolností zdolať, ale podobne ako iní rovesníci by na to mal ísť skôr mentálne ako na to šiel napr. Rosberg pri svojom titule. Takéto frontálne “a prečo si nepodal dokonalý výkon” je evidentne nepochopenie situácie. Aj Landových povahových čŕt, aj toho, že ešte taký test ktorý by oprávňoval hovoriť, že na to AŽ takto má zatiaľ neabsolvoval a aj prakticky - za posledný rok bojuje s Maxom často, ale vyhrať vyhral zatiaľ len 1x. Max než prvýkrát zaútočil na titul mal už 10 víťazstiev a oveľa viackrát sa presvedčil, že individuálne vie Lewisa poraziť alebo ohroziť, než mal techniku aj mentalitu to urobiť komplexne v jednej sezóne o titul (2021) - a aj tam nezabudnime, že hoc mal o dosť menej šťastia v priebehu, výkon v Abu Dhabi 2021 bol všeljaký len nie majstrovský, aspoň teda do toho posledného kola.
Navyše ani sám McLaren evidentne na boje o titul ešte nie je pripravený - od toho že má 2 mladé pušky cez riadenie pretekov. Ale opäť, čo by sme asi čakali, veď k tomu 12 rokov ani nečuchli, neviem koľko ľudí tam ešte je čo to vôbec pamätá. Jednoducho sa vracajú z dlhšej cesty ako RB či Mercedes.
Lando nech sa podľa mňa sústredí na to, aby do konca roka pozbieral čo najviac víťazstiev, bez ohľadu na body ostatných (viď. Lewis napr., ktorému skúsenosti a situácia umožňuje v tom mať jasno), Oscara nech rieši až keď ho aspoň 3x za sebou v nejakej normálnej kvalde porazí.
A nech si s tímom vyjasnia do akej miery myslia aj štrukturálne boje o titul vážne.
V tomto mal Max svojho času bohužiaľ výhodu, lebo nielen defaultne, ale po spojení s Hondou úplne neoddiskutovateľne bolo jasné, že RB okrem toho, že snáď ešte nezabudol ako sa vyhráva, sa buduje aby bol v tej pozícii opäť.
U McLarenu to zatiaľ pôsobilo, že “využime čo sa dá, aby sme boli čo najvyššie”, ale či naozaj až v boji o titul to neviem či predpokladali. Teraz sa ale všetka česť do neho posúvajú. Tak by si to mali vo vnútri vyjasniť a podľa toho to skúsiť povedzme budúci rok.
Dovtedy treba skúšať, nebičovať sa za chyby ale naopak ich rozumne s prehľadom systematicky odstraňovať. A nemyslieť na nejaký titul.
OK, ľahšie sa povie ako urobí. Ale tak neviem či toto sprostredkuje mentálny kouč - ten odkiaľ bude vedieť aké nároky na Landa aj na tím sú v norme? (btw. Perez má tiež mentálneho kouča čo spomínam)
Za mňa asi takto, ďakujem za pozornosť.
Pane klobúčik a obrovský rešpekt za triezve zhrnutie. Ďakujem
Zezadu se vzdy lepe utoci, byt nejlepsi vepredu neni moc komfort, jedine s odskokem 30s.
Jsem pro, aby talenti typu Kimiho dostávali šanci a moc by mě potěšilo, kdyby Kimi svou šanci pořádně chytil za pačesy a už ji nepustil.
Jakoby Péro hovořil z duše.
Fanoušků má už hodně. A to tam ani není.
Byl vůbec někdo takový?
Copak se všichni musí po mě opičit?
Když jsem před čtyřiceti léty začal fandit Sennovi, tak jsem byl Prostovcům za blázna.
Když jsem o 16 roků později začal fandit Jensonovi aniž by odjel v F1 jediný závod, tak na mě všichni čuměli jak je možné, že nefandím Schumimu.
Teď zas na mě všichni čumí proč fandím Gaslymu.
A teď vidím, jak moc velký vliv mám na současné fanoušky, že taky začali držet palce klukům, kteří ještě nezískali v F1 titul.
Kimi je můj. Jsem jeho objevitel.
Se ví. A Arvid zase můj. Ale rozdělím se, nejsem škrob .
Ano jsi a my si sami můžeme za to, že jsme si přes oči nedali roušku, když jsme to četli. Teď už jsme nevyléčitelně nakažení.
Ten tam možná bude brzy. Marko si mnul ruce, že se může řidič posadit do F1 už v 17.
Akorát nevím, jak to má se superlicencí.
To netuším, ale pokud věci půjdou dobře, tak se to určitě včas dozvíme. A pokud ne, tak na něj tiše zapomeneme a vyhlídneme si někoho jiného . Ale já mu docela věřím, že nezapadne, zatím se předvedl dobře. Něco se nepovedlo, ale bóže, od toho jsou juniorské soutěže.
Jestli dobře je za 3 tak souhlasím, jinak bych si dovolil rozporovat.
Však klidně rozporuj, žádný problém. Stejně nevím, kdo by vůbec u Tebe obstál. Jestli náhodou nejsi jako ten učitel, co tvrdí, že na jedničku umí Pánbůh, na dvojku pan ředitel, na trojku on sám, na čtyřku ti nejlepší studenti a ostatní jsou za pět .